Бракониери запалили Рила (ОБЗОР)

Бракониери запалили Рила (ОБЗОР) | StandartNews.com

300 души и хеликоптери гасиха пожара над манастира, пламъците засегнаха и гора

Най-вероятно бракониери са причинили пожара над Рилския манастир. Това съобщи зам.-министърът на земеделието Георги Костов днес. Огнеборците са попаднали на бивак с огнище, от което сигурно са тръгнали искрите, причинили огъня сред сухи треви и храсти на около 5 км северозападно от светата обител. Според Костов в над 90 на сто от горските пожари подпалвачите остават неразкрити. Заради човешка небрежност изгоряха 150 дка основно треви и храсти в Рила. За съжаление огънят навлезе и в иглолистна гора.

"Теренът е изключително сложен, с наклон повече от 60 градуса при надморска височина от около 1900 метра", заяви днес директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

Пожарът бе овладян с помощта на 300 души пожарникари, военни, горски служители и доброволци и 2 хеликоптера. В акцията се включиха и двадесетина румънци. Още от сутринта доброволците от Кюстендил, Кочериново и Рила поеха към планината. Някои от тях са гасили пожари в Рила повече от 10 пъти. Екипирани военнослужещи също се включиха в гасенето под зоркия поглед на военния министър Николай Ненчев. Непосредствената опасност за манастира беше овладяна още в петък по обяд, когато пламъците са били ограничени от три посоки - запад и юг към Рилската света обител и на север към билото на планината. Двата хеликоптера Ми-17 от авиобаза "Крумово" изливаха вода в западния участък. Само машините хвърлиха над 50 тона вода и направиха 25 захода. Теренът бе изключително труден и е с наклон повече от 60 градуса при надморска височина от около 1900 метра. И след овладяването на пожара в събота още тлееха храсти и растителност по земята, от които огънят би могъл да лумне отново. "Свети Иван пази манастира, коментираха дошли в обителта поклонници в съботния ден", припомняйки чудесата на светията и на чудотворната икона на Пресв. Богородица Осиница, помогнали при справянето и с природни бедствия. Рилската света обител е била опустошавана от стихийни пожари през 1778 г. И през 1833 г., но е възстановявана отново.

През 2012 г. близо до манастира горяха 1500 дка, от които 150 дка бяха гора, а в гасенето участваха хеликоптери.

Монасите бориха стихията с молитви

Нормално е да сме притеснени от пожара, молим да бъде потушен. Благодарни сме на усилията на всички огнеборци, горски, и доброволци. Дано тези, които гасят огнената стихия, са подготвени, за да няма инциденти с тях и всичко да приключи благополучно. Това каза в събота Адрианополски епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир. Той призова всички посетители в светата обител и в резервата да спазват правилата за пожарна безопасност. "Да не се палят огньове на забранени места, да не се хвърлят фасове от цигари", каза още игуменът на Рилския. Той е категоричен, че горите са богатство за всички, те са "белите дробове", затова сме длъжни да ги пазим. Епископ Евлогий уточни, че няма проблем с достъпа на туристи и поклонници до манастира. Няма страх сред гостите, макар че димът и пламъците се виждат от светата обител. Само паркингът пред манастира не се ползва, всички коли и автобуси спират на задния паркинг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай