Бракониери на елени подпалили Рила със скари

Два хеликоптера Ми-17 борят пожара, игумен води министър в пепелищата

Бракониери на елени подпалили Рила със скари | StandartNews.com

Перник. Бракониери са причинили стихията в най-високата ни планина Рила. Огнища от скарите на траперите, които дебнели елени в забранената зона на природния парк, са подпалили 120-годишната смърчова гора над Рилския манастир, смятат специалистите.

Версията беше подкрепена и от игумена дядо Евлогий, докато разхождаше земеделския министър Мирослав Найденов из пепелищата. Над 100 дка 20-метрови борове и мури, собственост на манастира, бяха овъглени от пожара, който гори повече от две денонощия. Късно вечерта в понеделник стихията беше локализирана, но заради недостъпната за техника местност, групите огнеборци не успяха да потушат напълно пламъците. На помощ пристигнаха два хеликоптера Ми-17 на Военновъздушните сили. Вертолетите първо угасиха другото огнище край рилското село Пастра, което пламна в понеделник. После машините се върнаха да заредят с гориво на авиобазата в Граф Игнатиево и се върнаха да поливат с вода високопланинския пожар над Светата обител.

Двама ратаи бяха арестувани за огнения ад над село Пастра край Кочериново. Работниците били наети от местен земеделец да му изчистят нивата от сухите треви и храсти, за да е готова за есенната оран. Вместо да съберат бурените обаче мързеливците им драснали клечката. Методът се използва масово от стопаните в почти цяла България, въпреки че е забранен и опасен, но пък е бърз и евтин. Вятърът често разнася пламъците из близките горските масиви, както станало в Пастра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай