Божидар Димитров: Изложбата с човешки тела да се забрани

Божидар Димитров: Изложбата с човешки тела да се забрани | StandartNews.com

София. Прокуратурата трябва да се намеси и да забрани изложбата на мъртвите човешки тела в ЦУМ, поиска директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Мотивът му е, че при изложбата „Bodies Revealed", която представя мъртви човешки тела и органи, може да има елемент на престъпление срещу човечеството.

„Това са тела на истински хора, които са имали персонална идентичност. Между тях има и бременна жена, с плод. Те са починали по някакъв начин, но по какъв – не се знае. Не се знае също, как близките им са се съгласили на това, нарушавайки принципите на всички видове религии, които повеляват телата на мъртвите да бъдат погребвани. Може тези хора да са починали в резултат на това, че са трябвали „експонати" за тази изложба. Така че докато не се изяснят тези обстоятелства – кои са тези хора, по какъв начин са починали, смятам, че в изложбата може да има елемент на престъпление срещу човечеството", каза Димитров за "Стандарт".

Божидар Димитров настоява прокуратурата да започне разследване, изложбата да се забрани, а организаторите да бъдат арестувани. „Организаторите казват, че идват от Азия и имат договор с една азиатска фирма, която ги е изпратила. Но е необходимо разследване, незабавна забрана на изложбата, арестуване на организаторите, докато не се изяснят тези въпроси", каза Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай