Бойко надбяга конкуренцията

Бойко надбяга конкуренцията | StandartNews.com

Събка бе безапелационна и грабна приза на публика и жури за най-интелигентно и красиво магаре

4-годишното магаре Бойко спечели надбягването и грабна голямата награда от 150 лв. във второто издание на „Каменбряжки магарии", което се проведе в каварненското село Камен бряг в събота след обяд. Организатори на веселата проява са отново бяха сдружение „Еко Норд", НЧ „Г.С.Раковски" със съдействието на община Каварна. Тази година общо 6 магарета участваха в различните състезания на магариадата. Пред „Стандарт" собственикът на Бойко – Янко Ангелов от каварненското село Септемврийци разказа, че много му харесал фестивала миналата година, но тогава нямал магаре, за да участва и затова си купил Бойко.

„Той е на 4 години, върша си работата с него и не съм провеждал никакви тренировки, но вярвам, че ще победи" – каза Янко, който е животновъд и гледа стадо от 100 овце. Конкуренция на Бойко бе 3-годишният Петко. Най-възрастното магаре бе Неделчо от Камен бряг на 25 години, сподели стопанинът му Емил, като добави, че се надява на по-добро представяне от миналата година, въпреки възрастта на четириногия си партньор. Общо три мъжки магарета и три женски застанаха на старта на първото състезание – обиколка на Камен бряг. Магаретата бяха впрегнати в каруци, а техните стопани, спретната подобаващо тръпнеха в очакване на даване на старта. Лудата гонка изпълни с трополенето на каруците селото, в което да наблюдават магариите на четириноги и двуноги освен жителите на Камен бряг са бяха събрали и много гости от съседни села, туристи – поляци, руснаци, румънци. За магариадата имаше хора, дошли специално от Бургас и Обзор. По безапелационен начин Бойко пръв пресече с каруцата финалната линия пред кметството на Камен бряг и спечели голямата награда от 150 лв. Веднага след победата стопанинът му Янко го похвали и каза: „Той може да е магаре, но е умен като кон".

За пристигналия на второ място Петко наградата бе 100 лв., а за третото магаре и стопанинът му – 70 лв. Следващото изпитание пред четириногите състезатели и собствениците им бе конкурс за интелигентност и красота. И тъй като им бе необходимо време да се подготвят в специалната гримьорна, организаторите предложиха на многобройната публика още една нестандартна проява, донесла много смях и настроение – избор на най-бързо двуного магаре. Разпрегнати от каруците марковците отидоха да се пудрят и гиздят, а мераклии да грабнат парична награда от 100 лв. се впрегнаха в магарешки каруци. Трасето за двуногите магарета, впрегнати в каруците бе кратко – обиколка на мегдана. Петима бяха състезателите, като всеки от тях имаше и своите поддръжници в публиката, която дружно даде старта на състезанието, отброявайки в обратен ред от седем до едно. За да бъдат по-бързи някои събуха чехли и обувки. Стартът бе изключително оспорван и буквално метри след него едно от двуногите магарета се отказа, затиснат от каруците на конкуренцията. По трасето имаше и завой, който се оказа препятствие за друг от бегачите и така на финала две каруци по-малко. Първото двуного магаре, пресякло линията с каруцата си бе 24-годишният Митко Цветанов от Белгун, който сподели, че е много щастлив от победата и добави, че страшно му е помогнало да победи това, че е бягал бос.

От мегдана публиката се премести в двора на кметството, където вече всички тръпнеха в очакване на следващата поява на четириногите, които до този момент учудващо не проявяваха магариите си, нито пък се чуваше магарешки рев от гримьорната. Водещият – фотографът Юрий Чарийски от „Еконорд" обяви началото на конкурса за най-красиво и интелигентно магаре.

Всяко едно четириного трябваше да премине през три препятствия, без да ги събаря - това бе проверката за интелигентността на четириногото, а красотата му се оценяваше по вида и украсата му. Състезателите можеха да бъдат с или без ездач. Първа от гримьорната излезе 22-годишната Събка, водена от стопанина си Георги Христов. Може би защото бе у дома си, но Събка без никакви инатлъци и абсолютно безгрешно преодоля трите препятствия и не събори нито едно. Освен това тя блесна на манежа с подобаваща украса. За конкурса за красота бе нагиздена с капела и гердани. След нея гордо на терена пристъпи Бойко, но пък като истински тузар не обърна внимание много-много и събори две от препятствията. Десетгодишната Марта въпреки дългите си стройни крака, също не можа да преодолее трите препятствия, а Пепа буквално се запъна като истинско магаре и на стопанина й му се наложи да употреби всичките си умения, за да я накара да завърши. Общо пет от шестте магарета се пробваха, примамвани с морков пред себе си, но единствена Събка от Камен бряг премина трасето безгрешно. Публиката единодушно определи именно домакинята за победител, след което и журито произнесе тежката си дума – отново Събка, бе определена за най-красиво и интелигентно магаре.

Кулминацията бе футболната среща между отборите на Вранино и Белгун, като в нападение за Белгун бе Бойко, а за Вранино - Марта. Бойко и ездачът му показаха истинско майсторство в нелеката задача и успяха да извоюват безапелационно победата с 3:0, благодарение на хеттрик на Бойко. През това време деца рисуваха на асфалт. Вечерта продължи с музикални изпълнения на групата на Каменбряжките баби. Изненадата за гостите на китното морско селце бе гостуването на братя Александър и Константин Владигерови, внуци на великия Панчо Владигеров. Двамата изключително популярни на световните сцени джаз музиканти - Александър - тромпет, и Константин - пиано, заедно с колежката им от триото Линда Манчева, която свири на виолончело, изпълниха с Каменбряжките баби тяхно авторско парче на английски "Черноморска акула". Участници и зрители се разделиха с второто издание на магариите в Камен бряг с обещание за среща догодина в трета магариада, която да е още по-многолюдна и още по-забавна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай