Бойко и протестиращите в задочен диалог

Бойко и протестиращите в задочен диалог | StandartNews.com

София. Бившият премиер Бойко Борисов влезе в задочен диалог чрез медиите с протестиращите срещу правителството на Пламен Орешарски след сутрешния протест на 4 септември "Голямото посрещане". 

Дни по-рано Борисов открито призова всички членове и симпатизанти на ГЕРБ да се включат в протеста с искане за оставка на правителството. В първия ден от новата парламентарна сесия на протеста "Голямото посрещане" пристигнаха автобуси от страната с привърженици на ГЕРБ, водени от партийни активисти. Очевидци разкяазаха, че именно те са били в основата на потенциално опасната ситуация, когато група граждани събориха метално заграждение до сградата на парламента. 

Реакцията на протестиращите от самото начало бе изразена чрез отворено писмо към Бойко Борисов с автор Самуил Петканов - 20-годишен студент по журналистика, създател на сайта за абсурдни новини nenovinite.com и част от групата, измислила и изпълнила артистичните прояви, с които българските протести привлякоха вниманмието на световните медии. 

В писмото се казва, че действията на симпатизантите на ГЕРБ не са спонтанни, а лидерът на партията носи отговорност за тях. Авторът настоява, че хората, които протестират "вече почти три месеца се стремят искането им за оставка да представлява и културна революция, показваща върховенство на ума над мускулите, на самоинициативата над автобусите и на съвестта над користните цели." Той не вярва, че общата цел - оставка на кабинета, може да се постигне чрез насилие, обявява се срещу омразата и разделението между българските граждани. 

Петканов заявява независимостта на протеста от всички политически сили и неговата по-висока цел: "За 3 месеца се поуморихме, но не сме изгубили онази еуфория, която ни обедини на 14-и юни заради назначението на бившия Ви приятел Делян Пеевски. Да, няма как да забравим, че точно неговите медии ваеха добрия Ви имидж, както правят с властта сега. Ние протестираме срещу този манталитет и тези конекции. Протестът не е в подкрепа на една или друга политическа фигура, формация или коалиция. Протестът е продължение на онова, което Ви свали от властта през февруари. Протестът е нетърпимостта на все повече хора към този манталитет, от който трябва да избягате и Вие, и управляващите, и политиците, останали извън Парламента на последните избори."

Бойко Борисов веднага изпрати отговор, в който отрича да има нещо общо с проявите на насилие от страна на своите симпатизанти и е изпратил "Цветанов да ги помоли да не пипат загражденията и да обясни, че полицията е на всички българи и трябва да се държим максимално мирно и в рамките на закона."

Лидерът на ГЕРБ пише, че сред протестиращите има техни симпатизанти, има такива на Реформаторския блок и други, които са против всякаква власт и всички имат право да протестират. Той изразява надежда, че "и ние, и колегите от Реформаторския блок ще забравим за момент личната неприязън, враждите или неодобрение на определени личности от нашите формации и ще се концентрираме върху единствената важна за България цел – свалянето на тази неестествена коалиция между БСП, ДПС и „Атака".

Отвореното обединение на участниците в протестите "Протестна мрежа" също излезе с декларация, в която се заявява: "Ще приемаме само тази подкрепа, която овластява гражданите, и остро се противопоставяме на инстинкта на партийните апарати да действат в угода на своите лидери, които с нищо не са доказали, че са по-различни от тези, срещу които протестираме"

"Ще направим всичко, което зависи от нашите усилия, протестът да запази гражданския импулс за промяна на политическите стандарти и няма да прилагаме методите на статуквото. Стената между гражданите и политическата система може да бъде разбита само от свободни хора. Протестът е срещу мафията и ще се бори с нея открито – без договорки за подкрепа, които могат да компрометират гражданската му кауза", заявяват от "протестна мрежа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай