Бойко: Дянков правеше трикове, но удържа в най-тежката криза

Бойко: Дянков правеше трикове, но удържа в най-тежката криза | StandartNews.com

В много тежки условия Симеон Дянков правеше всички възможни трикове, за да останат останалите министри с впечатлението, че ще имат пари и с удоволствие да установят, че няма пари. Това каза премиерът Бойко Борисов по отношение на финансовия министър при първото му управление Симеон Дянков по време на предтавянето на книгата тази вечер в Градската галерия.

"Все повече си мисля, че здравомислещите хора с времето ще оценяват направеното. Няма идеални хора, няма съвършени", каза в началото на своето обръщение към гостите премиерът Борисов, който е автор на предговора към книгата.

Той обаче призна, че има няколко безспорни неща. "Предишният мандат беше най-тежката финансово-икономическа криза в света за всички времена и ние бяхме принудени да работим в най-тежките условия на света", спомни си Борисов.
Той не пропусна да отбележи още, че по това време всеки министър е искал пари, а той по думите на премиера, "е правил всички възможни трикове, за да останат с впечатлението, че ще имат пари и с удоволствие да установят, че няма пари".

"Вежди Рашидов искаше да го души. Беше му обещал 6 млн., 5 млн. лева, а накрая и 1 млн. лева не му даде", но той остана с усещането, че е от любимите министри на Дянков", заяви Борисов. И отново похвали Дянков за това, че е удържал в най тежката финансова криза.

"Дянков ми е изправял и малкото косичка, която имам, по начин по който никой друг не го е правил", спомни си Борисов и даде за пример вдигането на капитала на Международния валутен фонд, когато Дянков е обявил, че без в България да дойде шефа на МВФ и да ни убеди как ще се харчат парите, страната ни няма да гласува "за". "Постави ме на такова течение, и то пред големите началници, че само си аз знам как се оправям", добави той.

"За едно нещо, че запазихме финансовата стабилност, не само каквато трябва, а заедно с Германия бяхме давани за пример в Европа, се дължи на Симеон Дянков", обясни още премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай