Борим с румънците бедствия край Дунав

Гюргево бе домакин на поредната експертна среща среща

Борим с румънците бедствия край Дунав | StandartNews.com

Русе. Русе и Гюргево ще си сътрудничат в ситуация на бедствия като наводнения, водни замърсявания и други. Двете страни работят по общ проект, чиято цел е да се хармонизират действията на пожарните служби в пограничния регион. Това е първият подобен проект, разработен на равнище национални ведомства. Той предвижда създаването на система за мониторинг и алармиране в случай на извънредна ситуация.

Ще бъде осигурен и лесен достъп до информация чрез двуезичен портал. Той ще съдържа информация при възможни извънредни ситуации, като ще дава насоки какво да правят, къде да се подслонят и къде могат да получат помощ. Предвидени са още съвместни семинари, обучения и конференции.

Румънският град Гюргево бе домакин на поредната експертна среща среща. Пожарникари от двете страни на реката продължиха разработването на общ план за намеса и оперативни процедури за действие при бедствени ситуации по поречието на река Дунав. Разписването на тези правила е част от Стратегическия проект „Съвместен мониторинг на риска при извънредни ситуации в трансграничния регион на река Дунав /RISK/”.

Това е пета среща, на която участниците уточниха детайли за оперативните си възможности, времето за реакция след постъпване на искането за помощ, организирането, ръководството и координирането на общите екипи, логистичното им осигуряване и начина за предоставяне на адекватна и навременна информация на гражданите и медиите. Общите оперативни процедури ще помогнат на огнеборците от двете страни на границата да реагират по-бързо при съвместни операции и ще повишат ефективността на общите им действия, при възникването на мащабни кризисни ситуации.

При следващата среща, която ще се проведе през януари на територията на област Монтана, българските и румънските пожарникари ще финализират работата си по орперативната процедура. Тя засяга основно въпросите, свързани с преминаването на границата от екипите, участващи в преодоляване на последиците от трансгранична бедствена ситуация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай