Бонуси за цифровизацията

При 80 на сто от зрителите няма да има промяна

Бонуси за цифровизацията | StandartNews.com

София. Собствениците на телевизиите у нас и мултиплексите преговарят кои канали при какви условия да бъдат качени на новите платформи. В европейските държави там се пускат програми, които влизат в битка за рекламодателите, или образователни секции, които се финансират от специални фондове.

Мистър Цифровизация е на път да докара бонуси за зрителите. Заради "Младеж, как да го свържа" декодера, кабелни оператори обмислят безплатно пускане на сигнала на втория и трети телевизор у дома. Така те ще отговорят на цифровизацията, заради която на 30 септември ще спре аналоговият ТВ сигнал.

Доставчиците не очакват европейският стандарт да промени рязко пазара у нас. Причината е, че 80% от домакинствата имат договори с кабелен или сателитен оператор. За тях цифровизацията няма да промени нищо, тъй като те вече имат декодери на телевизорите си. Тя ще засегне само онези 20-25% от хората, които сега гледат без пари телевизия с външна антена. Именно за тях са и декодерите, с които ще имат повече програми без пари у дома си. Въпреки това след приключването на цифровизацията кабелните оператори у нас ще направят анализ на пазара, коментира изпълнителен директор на един от големите доставчици у нас. Това може да доведе до допълнителни бонуси за клиентите от рода на безплатно включване на втори или трети приемник, но едва ли ще понижи месечната такса за услугата. Причината се крие в това, че при наличието на безплатна цифрова телевизия клиентът би могъл да предпочете да не слага кабелна на втори приемник, тъй като телевизорът му няма да остане "мъртъв", а ще може да лови безплатни ефирни телевизии.

Намаление на месечната такса не би могло да се очаква, тъй като цените у нас са едни от най-ниските в Европа. Като цяло, хората от бранша не очакват потребителите да се откажат от пакети, включващи по 180 канала, за сметка на няколко ефирни телевизии.

Цифровизацията няма да доведе до поскъпване на телевизионните пакети, предлагани от кабелните оператори, категорични бяха пред "Стандарт" доставчиците. Притесненията за цената на кабелната телевизия бяха провокирани от това, че досега кабелните доставчици плащаха на телевизиите права да им излъчват програмите. А с въвеждането на цифровизацията ТВ шефовете ще трябва да плащат на мултиплексите, за да им качат програмите на новите платформи. Опасенията произлизат от това, че този разход на телевизиите у нас би могъл да ги провокира да поискат по-висока цена от кабелните оператори за включването на техните канали в продаваните телевизионни пакети. "Няма такова нещо. Даже цифровото разпространение провокира някои кабелни оператори да поставят въпроса дали въобще трябва да се плаща на телевизиите, при все че техните канали се разпространяват безплатно за потребителите по цифров път. Това обаче няма как да се получи, тъй като предаването на канали, без да е платено на телевизиите, директно би попаднало в определението "пиратско разпространение", коментираха хора от бранша.

Неотдавна представители на Българска асоциация на кабелните оператори (БАККО) прогнозираха, че очакват бум на нови клиенти след въвеждането на цифровизацията. Причината е, че заради европейския стандарт хората от малките градове и селата се изправят пред проблема дали да си купят декодер, за да приемат няколко цифрови телевизии, или да се включат към кабелен оператор, където ще получат достъп до няколко десетки канала, твърдят експерти. ОТ БАККО дадоха за пример САЩ, където след изключването на аналоговия сигнал кабелните доставчици наемали екипи, за да смогнат да включат всички нови клиенти.

Според други експерти кабеларките ще оцелеят и след началото на цифровизацията по две причини. Първо, дори и броят на цифровите ефирни канали да се увеличи, то едва ли всички те ще се разпространяват свободно, като някои от тях вероятно ще бъдат кодирани и платени. Второ, за канали като Discovery, NG, History, Eurosport, HBO и други единствената алтернатива ще си остане абонаментът с някои от кабелните или сателитни оператори. Според други експерти обаче кабеларките ще изпитат конкуренцията на свободните ефирни цифрови програми, което ще ги застави да свалят цените за своите пакети.

Вземете си по-бързо декодерите, зоват от транспортното министерство

Аналоговият телевизионен сигнал ще бъде спрян окончателно в 00,00 часа на 30 септември 2013 година. Това реши вчера на отложеното си от петък заседание органът по цифрова телевизия. Предложението за датата бе направено лично от заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров. Като основен аргумент за избора на датата 30 септември той посочи започналото от вчера раздаване на декодери за социално слаби граждани по втората тръжна процедура за доставка на 86 хил. устройства. То засяга хората в областите Бургас, Сливен, Стара Загора, Ямбол, Велико Търново, Габрово, Русе, Разград, Силистра, Благоевград, Кюстендил, Перник, Софийска област, както и общините на територията на София-град без "Оборище". Предоставянето на ваучери на социално слабите в тези области започна още на 11 септември.

Получаването на ваучерите в цялата страна ще продължи до 30 октомври. Като тяхната валидност е до 30 ноември 2013 година, съобщават от транспортното министерство. Чрез медиите ведомството се обръща към всички граждани, които имат право на безплатни декодери, да побързат да ги получат до края на септември, поради взетото вече решение за спиране на аналоговия телевизионен сигнал. Програмата за доставяне на декодери обхваща около 210 000 граждани, които са получили целеви помощи за отопление за сезон 2012/2013 г.

Гледаме средно 10 канала

Цифровизацията преодставя по-голям избор на всеки клиент. Тя дава безплатен достъп на хората до повече канали и по-качествен ТВ сигнал. Чисто технологично при цифровата ТВ на една честота могат да се гледат до 4 ТВ канала, докато при аналоговата една честота се заема само от един канал. Цифровизацията предлага на хората алтернатива на кабелните или сателитните оператори. Сега мнозина плащат предлагания основен пакет от кабелните оператори, но реално гледат не повече от 7-8, най-много 10-12 канала.

Какво ще гледаме без пари

- БНТ1
- БНТ2
- bTV
- Nова тв
- Bulgaria On Air
- TV7
- News7

Питат безопасно ли е

Има ли риск за здравето ми от цифровизацията. Това е един от десетките въпроси, които хората задават на сайта www.cifrovizacia.bg. "Цифровата ефирна телевизия е безопасна за здравето и няма опасност от лъчения. Ефектът й върху вашия организъм е същият както от досега разпространяваната аналогова ефирна телевизия", обясняват експертите. Оттам става ясно още, че за момента не се предвижда на мултиплексите да се качват чуждестранни програми като National Geographic и Discovery.

БЛИЦ

25% гледат тв с антена

Димитър Радев, председател на Българската Асоциация на кабелните комуникационни оператори (БАККО)

- Г-н Радев, каква част от хората у нас гледат телевизия с антена?
- Нашите проучвания показват, че това са 20-25% от хората. Броят на домакинствата, които гледат само аналогова ефирна телевизия, е по-висок в малките населени места. В големите градове от безплатната телевизия с антена се възползват под 10%. Очакваме хората, които осъмнат с черен екран на 30 септември, да потърсят сателитни доставчици, които да им поставят декодери, и да им пуснат програмите. То и досега повечето оператори предлагат безплатно декодерите. Очаквам кабелните оператори да поемат буфера.
- Цифровизацията ще повлияе ли на цените на пакетите на кабелните и сателитните доставчици?
- Аналоговият кабелен пакет няма да бъде засегнат. Цифровизацията по никакъв начин не се отразява на другата услуга - на пакетите на кабелния или сателитен оператор. Цената се влияе от парите за авторски права и от оперативните разходи на компаниите - ток, горива, работна сила. Така че няма причина да се променят цените на пакетите, които доставчиците предлагат. Според нас е редно националните ефирни програми да се разпространяват навсякъде безплатно - и при кабелните и сателитни доставчици, и при мултиплексите.
- Цифровизацията тръгва с няколко безплатни канала. Кога очаквате телевизиите да финализират разговорите с мултиплексите и те да предлагат програмите им?
- В момента не са освободени достатъчно честоти, за да се пускат още програми. Това е административна неразбория. Не знам кога трябва да се освободят честоти от военните и да се преоборудват радио-комуникационните системи. Чак когато това стане, ще можем да говорим за платени ефирни платформи на мултиплексите, които да са конкурент на кабелните и цифровите оператори.

Късаме с чинията, ако обеднеем

Георги Лозанов, председател на СЕМ

Мултиплексите имат задължение да качат националните ефирни канали. На отделна платформа ще бъдат поставени каналите на БНТ1 и БНТ2, като обществената телевизия има възможност да осигури още два канала.

СЕМ по закон има право да препоръча да бъдат качени още две програми, които имат лиценз за цифрови програми, и отговарят на критериите за обществен интерес. Това няма да стане сега. Макар че във всички случаи хората ще имат достъп до повече безплатни програми.

Във Франция и в европейските страни с около 15% е намалял интересът към кабелното разпространение след цифровизацията. Според мен ще се свие малко пазарът, но това няма да стане веднага, а когато достатъчно много програми имат свободен достъп. Това зависи от много неща - от степента на обедняване на населението, например. За градския човек кабелът е станал консумативен навик - почти като шофирането. Например - сега се прави метро, но хората са свикнали да си пътуват с колата. Нещо такова е и тази промяна. Стандартните кабелни пакети са около 15 лева, което не е непоносимо за стандартното домакинство. Ще видим нашата среда как ще реагира. Като говорим за Франция - преди цифровизацията 60% от хората са гледали свободно телевизия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай