Бончев на съд до дупка за кървавите 157 000 евро

Държавата трябваше да запорира сметките на "Утре за всеки", смята адвокат Христо Моллов

Бончев на съд до дупка за кървавите 157 000 евро | StandartNews.com

София. "Историята с невърнатите пари от откупа на Ангел Бончев може да се превърне в Параграф 22. Тази седмица се събираме и ще обмислим в детайли как да действаме. Имам идея какво да направим, за да върнем парите на Ангел Бончев". Това заяви пред "Стандарт" адвокатът на бизнесмена Христо Моллов. Той засега пази в тайна юридическия ход, който ще предприемат, за да не бъде осуетен и последният шанс да си вземе платените като откуп 157 хиляди евро. Според Моллов държавата е трябвало да се намеси още през май 2012 г., когато прокуратурата стартира разследване срещу фондацията "Утре за всеки" за пране на пари. Според юристи, ако това беше се случило, биха могли да бъдат спасени някакви авоари на фондацията.

Година по-късно, когато по искане на Ангел Бончев частният съдебен изпълнител Михаил Делизобов налага запор, в сметките и касата на фондацията е празна. Проверката му показала, че на името на "Утре за всеки", която се занимава с лечение на рака на гърдата

се води единствено стар автомобил

Тези действия се случили едва, след като Софийският апелативен съд на втора инстанция потвърждава нищожността на направеното дарение за 157 000 евро от Бончев към фондацията с шеф на управителния съвет Нина Хаджийска.
Според юристи единственото видимо нещо след дарението е изграждането на рехабилитационния център "Алекса" на територията на бившия ИСУЛ, сегашната болница "Царица Йоанна". "Възможно е да бъде заведено дело срещу болницата, а парите да дойдат от печалбата на лечебното заведение при бъдеща експлоатация на сградата на центъра. Това може да се случи само след дълга кавалкада от съдебни дела", смятат експертите.

"Не знам как да коментирам, макар решението на Върховния касационен съд отпреди дни, с което се отхвърля жалбата на фондацията срещу решението в наша полза, още не съм по получил официално. Едва след като го взема, ще имам мнение повъпроса", заяви Ангел Бончев пред "Стандарт". С адвоката му още не са се срещнали, за да обсъдят бъдещите си действия, но

това ще се случи до дни

Решението на касационните съдии излиза точно година след смъртта на преживялата ужаса на собственото си отвличане и това на съпруга й Камелия Бончева.

Голяма част от получените през 2008 г. 157 000 евро от Ангел Бончев са вложени в изграждането на луксозния център за рехабилитация "Алекса". Сградата е построена в двора на ИСУЛ на мястото на стара оранжерия. Не е ясно дали вложенията в центъра са били приспадани от наема, които център "Алекса" е дължал на болницата като наем. Договорът за наем изтича през лятото на 2012 г., след това от фондацията искат той да бъде удължен с 3 месеца, за да може центърът да се изнесе оттам. Факт е, че и в момента ИСУЛ няма достъп до помещението.

Вероятно още през април на 2012 г. фондацията "Утре за всеки" е изтеглила парите от сметките, за да не могат да бъдат докопани при евентуален запор от страна на прокуратурата. Последните данни за дейността на рехабилитационния център "Алекса" е от октомври 2012 г. Тогава се организира сбирка, озаглавена "Китайците са много и навсякъде". И тя няма нищо общо с рака на гърдата. На нея Нина Хаджийска разказва за посещението си в Китай и в новия индустриален парк на многоотрасловия мултинационален гигант Корпорация "Тянши", става ясно от сайта на центъра "Алекса".

От единствения публичен отчет на фондацията пред Министерство на правосъдието през 2012 г. е видно, че "Утре за всеки" е разполагала едва с 3000 лв. Сдружението играе ролята на

бенефициент по различни европейски проекти

в областта на образованието и здравеопазването. През същата година фондацията печели проект с наименованието "Физикална терапия за лица с флеболимфедеми след оперативно лечение на рак на млечната железа". Договорът е на стойност от само от 4774 евро. В същото време обаче фондацията на Нина Хаджийска е изразходвала още 52 хил. лв. от сметките на дружеството. Със сигурност сред тези пари има част и от безвъзвратно загубените 157 000 евро на Ангел Бончев. На практика обаче фондацията е разпределителен център на финанси, получени от дарения и европейски програми, към свои подизпълнители и проекти, каквито е рехабилитационният център "Алекса". Затова е трудно да бъде проследена изразходването на всяка сума.

Така съдебната сага по връщането на парите на Ангел Бончев ще продължи години. Освен възтържествуване на справедливостта Бончев със сигурност все още дължи пари на свои приятели. За зла участ малко след като бяха платени парите за откупа на Камелия Бончева, съпругата на бившия шеф на ФК "Литекс" заболя точно от рак на гърдата. За лечението й в Турция Бончев изхарчи около 100 000 евро, взети назаем отново от приятели.

Завинаги ще остане и сянката на съмнението, че зад фондацията "Утре за всеки" стоят босовете на бандата за отвличания от "Наглите". Тя е

регистрирана само 4 месеци преди искането на откупа

Първите й публични реклами по телевизията съвпадат с момента, когато Камелия Бончева изживява 45-дневен ужас, затворена на тъмно от похитителите си. Заради парите от откупа Ангел Бончев се превръща в най-големия дарител на фондацията. На практика обаче фондацията с благородната цел да помага на жертвите на болни от рак на гърдата се превърна в "черна дупка", от която излизане няма. "Ще водим битката докрай, колкото и да е труден казусът, все трябва да има изход", казва адвокатът на Ангел Бончев Христо Моллов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай