Богослов се грижи за реда в Балкана

Богослов се грижи за реда в Балкана | StandartNews.com

Борислав Гиндев е барман в Сливен, преди да учи в Алма матер и да стане полицейски шеф

Богослов, който командва полицаи и много обича да кара велосипед на дълги разстояния - това е Борислав Гиндев, началникът на полицейското управление във възрожденски Котел. 43-годишният униформен шеф се грижи за реда в балканската община вече четвърта година. Очевидно го прави качествено, защото масовата престъпност в района спада, а тежки криминални престъпления просто липсват. Малцина от полицаите в Котел обаче знаят, че техният началник, освен право, е завършил и богословие в Софийски университет "Свети Климент Охридски".

"Това беше веднага след 10 ноември 1989-а. Исках да уча нещо различно, което да ми даде стабилна база от знания. Мисля, че Богословският факултет е идеалното място. И не само не съжалявам, че го завърших, но се гордея с това", твърди Гиндев.

В родния Сливен той учи в 3-то училище, след което влиза в някогашния Техникум по химични технологии. Към Богословския факултет потегля заедно със своя приятел от детинство - днешния отец Петър, който е свещеник в Несебър. Сега Гиндев е категоричен:

В този факултет винаги са преподавали истината

За разлика от навсякъде другаде преди 10 ноември 1989 г. Мои лектори са били днешният патриарх Неофит и неговият брат, спомня си Гиндев. Той не осъжда духовниците от висшия клир, които са сътрудничили на Държавна сигурност. "Днес е много лесно да се коментира, да се произнасят присъди. Времената тогава са били такива", смята богословът.
След завършване на богословското си образование Борислав Гиндев отказва да стане част от православната църква. "Реших, че имам нужда от по-голяма активност. Върнах се в Сливен, където работих като барман. По-късно влязох в казармата и тъй като бях с висше образование, ме пратиха в Школата за запасни офицери в Плевен", разказва днешният полицай.

Като старшина школник той служи втората година в Свързочната рота на Сливенската танкова бригада. Ротата обслужва всички танкови стрелби на полигон "Ново село". А за разлика от днес, тогава армията ни има танкове и военни, които рядко се прибират от занятия.

През 1998 г. Борислав Гиндев става полицай. Заради втората си специалност от Софийския университет - педагогика, отначало работи в Детска педагогическа стая. После

подава молба и е преместен в криминалния отдел

"Работата ми харесва - динамична и екипна", споделя Гиндев. Качествата му се оценяват по достойнство и от началото на декември 2011-а е назначен за началник на полицейското управление в Котел. Негови подчинени са полицаи и от турски произход. "При нас това е задължително, защото има райони, където не можем да общуваме с местното население, ако не знаем турски", обяснява криминалистът. Гиндев се шегува, че сега, когато уж е началник, продължава да живее като студент. Храни се по столове и ресторанти или сам си готви. В Котел е на квартира. Така, както е бил някога в младежките академични години. От понеделник до петък живее сам в балканското градче. През уикенда е със своето семейство в Сливен, ако не го задържат в Балкана, както често се случва. Гиндев иска синовете му да станат просто хора. Няма значение каква професия ще изберат. Важното е да бъдат човеци, смята богословът. Единият му син е в шести клас, а другият деветокласник. Съпругата му е технолог на детските градини в община Сливен, а преди това е била в Техникума по обществено хранене.

Голямата мечта на Гиндев е за повече свободно време и много слънце. И затова яха велосипеда като за световно. Хората в Котел знаят, че техният полицейски началник е луд на тази тема. Гиндев не е пожалил пари, за да се сдобие с качествено колело. Той обича да кара сам и в компания. Преход от Сливен до Котел и обратно е просто майтап за уменията му на велосипедист. Гиндев е убеден, че омразата няма място между хора, които истински общуват с Бога. Ако някой го обиди, той просто го игнорира. Защото добрата работа рано или късно се оценява.

"Имал съм случаи, когато много работим, а впоследствие първата присъда за даден престъпник е оправдателна. В крайна сметка обаче истината винаги възтържествува и ефектът от нашата работа се вижда на по-горните инстанции, казва полицаят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай