Бобът топли трапезата ни от векове

Един от най-богатите растителни източници на протеини. Ето 5 лесни рецепти.

Бобът топли трапезата ни от векове | StandartNews.com
  • Един от най-богатите растителни източници на протеини, той е наричан “месото на бедния човек”

Неизменна част от традиционната българска кухня бобът е и много полезен за здравето. Той може да предотврати сърдечносъдови заболявания, рак, диабет, мигрена, високо кръвно налягане. Също така е много богат на множество витамини, минерали, фибри и бавноразградими въглехидрати.

Яхнията на баба

Необходими продукти:
боб - 2 ч.ч.
моркови - 1
голямлук - 1 голяма глава
чесън - 4 скилидки
олио - 1/2 ч.ч.
червен пипер - 2 ч.л.
джоджен - 1 ч.л.
сол - 1 ч.л.
домати - 2 бр. по - меки
Начин на приготвяне:Накисваме боба в студена вода за няколко часа /или от предната вечер/. Излейте водата, където се е киснал, налейте друга и го сложете на котлона да заври.След като заври, изхвърлете тази вода и налейте нова, толкова че да покрие боба с един пръст и слагаме отново на котлона. Не слагайте сол!Почистете и нарежете на дребно лука и морковите и добавете половината от тях към врящия боб.Добавете и скилидките чесън цели, джоджена, както и половината олио. Оставяме боба да ври на средна степен /4-5/ до сваряване. При мен това беше 1 ч и 30 мин., но това зависи от сорта боб.След като бобът е почти готов, добавяме измитите, обелени и нарязани на ситно доматки /може да използвате и домати консерва - около 150-200 мл/. Слагаме и солта.След като бобът е сварен му правим и запръжката. В тиган изсипваме останалото олио, след като загрее добавяме и останалата половина от нарязаните лук и морков.Запържваме за около 5 минутки и добавяме 2 ч.л. червен пипер, като запържаме и него за 30-тина секунди. Получената запръжка добавяме при боба и оставяме да ври 1-2 минутки. Махаме от котлона и затваряме боб яхнията с капак

Вегетарианска супа

Необходими продукти:
1 супена лъжица растително олио
1 глава кромид лук, нарязана
1 скилидка чесън, смлян
2 моркова, нарязани на ситно
2 супени лъжици чили на прах
1 чаена лъжичка кимион
4 чаши разтворен зеленчуков бульон
300 г черен боб, сварен и изплакнат
1 консерва царевица
1/2 чаена лъжичка черен пипер, смлян
1 малка консерва домати

Начин на приготвяне:В голяма тенджера загрейте олиото на средна температура. Задушете лука, чесъна, морковите като разбърквате за около 5 минути. Добавете чилито и кимиона. Гответе около още 1 минута. Добавете боба, царевицата, черния пипер и бульона. Изчакайте да кипне.Намалете котлона и оставете да покъкри за около 15-20 минути. Накрая добавете и доматите.

Постна салата

Необходими продукти:
1 чаена чаша сварен бял боб

1 чаена чаша сварен нахут
1 глава лук
1 връзка магданоз
1 голям домат
2 супени лъжици ябълков оцет
3-4 супени лъжици зехтин

Начин на приготвяне: Сварете боба. Прецедете го и го изплакнете. Можете да използвате и предварително сварен боб от консерва. Смесете го с нарязания на кръгчета или кубчета лук и нарязаните домати. Разбъркайте с магданоза. Подправете с подправките.

Свинско с боб в гювече

Необходими продукти:
400 гр. свинско месо
2 глави кромид лук
300 гр. зрял боб
4 червени чушки - печени
4 люти чушки (по желание)
2 доматачерен пипер, джоджен, чубрица - на вкусолиосол на вкус

Начин на приготвяне: Най-добре е бобът да се накисне в студена вода от вечерта. Накиснатия боб отцедете и сварете. Месото измийте добре и нарежете на дребни кубчета. Запържете свинското в загрят тиган с малко олио/зехтин. Щом месото се задуши, добавете сварения боб, нарязания ситно лук, печените чушки (нарязани на ивички). Овкусете с подправките на вкус. Доматите настържете и прибавете към ястието. Оставете боба да ври на тих огън при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти и месото се свари напълно. Свалете го от огъня, разпределете в глинени гювечета. Гювечетата запечете във фурната за 10-15 минути и по желание добавете към всяко люта чушка.

С наденица в глинен гювеч

Необходими продукти:
500 г зрял боб
~800 г наденица с подправки
2 глави кромид лук
2 моркова
1 стрък праз лук
1/4 ч. л. млян черен пипер
1 ч. л. чубрица
1 ч. л. червен пипер
4 с. л. растителна мазнина
сол
Начин на приготвяне:Бобът се накисва за 8-10 часа в дълбок съд с вода, която да го покрива добре. Тази процедура е задължителна, ако искате да се предпазите от стомашен дискомфорт. След това тази вода се изхвърля, бобът се измива и се поставя в тенджера с вода. Вари се на слаб огън за 30-40 минути. Лукът, празът и морковите се нарязват и се задушават в отделен съд с малко мазнина. Щом омекнат добре, се прибавя отцеденият боб, подправките и всичко се разбърква добре. Прехвърля се в дълбок глинен съд. Всяка от обелените наденици се нарязва напречно на парчета с дебелина около 1 см, но не се разрязва докрай, за да се запази цяла. Когато и надениците се подредят върху боба, всичко се залива с по-малко от 2 ч. ч. вода, захлупва се с капак и се поставя в студена фурна на 100`С. Постепенно температурата се увеличава до 160`С и ястието се оставя да се готви така за около 90 минути. Готовото ястие може да се сервира веднага.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай