Бизнесмен видял Мария в Сандански

Няма такъв случай, скочиха доктори, социални и ромски лидери

Бизнесмен видял Мария в Сандански | StandartNews.com

Русокосото ангелче Мария, намерено в ромски катун в Гърция, може да е продадено във Фарсала за 1000 евро от нашенци или пък да е оставено в катуна след провалена сделка за продажбата й на богато семейство. Това гласят последните версии за съдбата на детето. Днес стана ясно, че момиченцето не отговаря на описанието на нито едно от децата, издирвани чрез Интерпол, и мистерията около случилото се с него се задълбочава. В гръцките медии се появи и информация, че Мария е забелязвана с родителите си в Сандански.

Мария може да е била с биологичните си родители в болницата в Сандански на 15 май 2010 г. Гръцки бизнесмен с бг паспорт, чиято съпруга раждала по същото време в лечебното заведение, е разпознал русокоската и разказа историята пред тамошна телевизия. Бизнесменът Теодорос Атанасиадис си спомня, че когато жена му била в родилното в Сандански преди 3 г., там пристигнало семейство с малко дете с проблеми със зрението. По думите му майката била българска ромка, която работела във фабрика у нас, а съпругът й - рус и синеок мъж, се трудел във ферми в Гърция.

Семейството било много бедно

спомня си Теодорос.
Полиция и социални служби в Благоевградско се самосезираха след интервюто на гръцкия бизнесмен. Вчера от регионалния отдел за закрила на детето извършиха проверка на сигнала. "Болничните регистри показаха, че по същото време в отделението се е лекувало само едно 2-годишно момиче от ромски произход. То е имало бронхиална астма, а не проблеми с очите. През 2009, 2010 и 2011 г. тук е лекувано само едно дете с името Мария. То е жител на град Сандански, но не съвпада нито възрастта на детето, нито заболяването с информацията, която е дал гръцкият гражданин", заяви д-р Илия Тонев, директор на МБАЛ "Свети Врач" в Сандански. Десетки томове документация са обстойно прегледани, за да се установи ползвала ли е услугите на местната болница Мария. Лекарите нямат спомен да са преглеждали и приемали в болницата такова дете. "Със сигурност на този етап не можем да извършим комплексна проверка.

В момента работим на сляпо

тъй като нямаме никаква официална информация. Ние не знаем дали наистина това дете е българче. Но със сигурност детето не е било обект на закрила от нашите служби", заяви шефката на социалната служба в курортния град Илонка Станоева.
Теодорос Атанасиадис, който твърди, че е видял момичето, категорично отказа да говори с репортери. Чужденецът е женен за българка и от години живее в курортния град. "Ако това дете е на наши роми, аз щях да го познавам. Колкото и да са бедни, нашите цигани не продават децата си", сподели Тони Ангелов, неформален лидер на ромската общност в Сандански. Той е разпитал жителите на махалата, но никой не успял да се сети за такова дете - русо и със сини очи.

ВЕРСИИ:

Търгували БГ деца по 1000 евро

Как русият ангел се е озовал насред ромския катун във Фарсала? Още версии се появиха вчера по въпроса в гръцките медии. "Осиновителят" на детето Христос Салис, който е арестуван и обвинен в отвличане и фалшифициране на документи, разказал пред прокурор в Лариса в понеделник как не искал да взема детето в дома си и за това била виновна жена му. Той обяснил, че бил извън катуна за няколко дни, когато Елефтерия му се обадила по телефона и казала, че българска двойка е у тях и не искат детето си. Салис обаче се възпротивил и казал: "Не искам да слагам бомба в дома си!". Въпреки това жена му настояла да вземат детето и то останало да живее във Фарсала. По-късно съпругата му Елефтерия потвърдила версията. Салис разказал още, че познава мъжа, който е посредничил при предаването на детето, и предоставил на полицията телефон, на който да го търсят.

Жители на катуна край Фарсала пък лансираха друга версия за русото ангелче, както гръцките медии кръстиха Мария. Лидерът на катуна Хараламбос Димитру предполага, че двойката може все пак да е платила някакви пари за Мария. Ромският бос разказва, че през 2009 г. двойка българи пристигнали в катуна и продавали деца. "По това време имаха други 5 деца за продан", разказва той. Димитру твърди, че на него са му предложили хлапе за 1000 евро, но отказал.
Никос Пайтерис, представител на ромската асоциация от региона Тесалия, също предполага, че Христос и Елефтерия може да са купили Мария. "Смятам, че детето е било дадено на семейството, а те може да са платили някакви пари. Но във всеки случай отказвам да приема, че става въпрос за отвличане", посочва той.

Гръцката полиция разследва и друга версия - че Мария е трябвало да бъде продадена от трафиканти на богато семейство. Сделката обаче била осуетена от полицаи, които тръгнали по петите на престъпниците, и детето било оставено в ромския катун.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай