Бизнесът е против увеличението на минималната работна заплата

Бизнесът е против увеличението на минималната работна заплата | StandartNews.com

"Всички работодателски организации са категорично против увеличаването на минималната работна заплата", заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев пред НоваТВ.

Той коментира решението на финансовия министър Владислав Горанов, който смени позицията си и заяви в неделя, че исканото от синдикатите увеличение на минималната работна заплата ще се осъществи на два пъти по 20 лева.

"Тази година имаме очакван ръст на БВП около 1%-1,5%. Догодина се очаква около 1,8%. Имаме ръст на средната заплата 1% за изтичащата година и 1,6% за следващата. И изведнъж 13% ръст на минималната заплата", коментира Васил Велев.

"За работодателите всеки лев в чужд джоб е лична обида", заяви Константин Тренчев от КТ „Подкрепа". „Винаги сме настоявали доходите да се повишават. Всички пищят, че пада потреблението, а това е един от начините да се съживи икономиката", коментира още Тренчев.

Според синдикатите увеличението на минималната заплата няма да засегне толкова много хора, колкото работодателите считат.

"Караме се за пари, които постоянно намаляват. Пари се събират от работеща икономика", заяви Тренчев.

"Няма как да има работеща икономика, ако има такива административни вмешателства в нея. 25 години продължаваме да си мислим, че богати можем да станем по решение на ръководството, а не с повече работа и по-малко корупция. Това е основната причина, поради която и следващата година ще продължи да се увеличава безработицата", коментира Васил Велев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай