Бизнесът дава сухи пакети за бедните

Няколко вериги магазини ще помогнат на нуждаещите се хора да посрещнат Великден

Бизнесът дава сухи пакети за бедните | StandartNews.com

София. Над 5200 готови пакета със суха храна с дълъг срок на годност ще бъдат раздадени на нуждаещи се чрез услугата Обществени трапезарии, в рамките на Великденската инициатива „Солидарност". В нея се включиха с дарение на продукти общо 8 големи търговски вериги - Фантастико, Метро, Кауфланд, ЦБА, Карфур, Билла, Т-Маркет и Лидл.

Пакети с храна за Великденските празници са осигурени в 20 от общо 28-те области в страната, като по план до края на работния ден днес даренията трябва да бъдат получени от хората, регистрирани в Обществените трапезарии на територията на тези области, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Междувременно 16 обществени трапезарии на добра воля обявиха, че се включват в инициативата, като ще осигуряват топла храна за най-нуждаещите се през почивните дни от 1 до 6 май 2013 г. включително. Успоредно с това още 119 обществени трапезарии ще раздадат еднократно пакети с козунак, захар, олио, брашно, макарони, консерви и боб, осигурени от фонд „Социална закрила" към Министерството на труда и социалната политика.

Великденската инициатива „Солидарност" е част от общия призив на министър-председателя и министър на външните работи Марин Райков за солидарност на бизнеса към обществените проблеми. Освен включилите се 8 търговски вериги, още две са заявили желание да участват в следващи етапи на инициативата.

На територията на Република България има 133 обществени трапезарии, които осигуряват топла храна на едни от най-уязвимите слоеве на населението: лица и семейства на месечно подпомагане с доход, по-нисък от диференцирания минимален; лица с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях; самотно живеещи лица и семейства, получаващи минимални пенсии и бездомни лица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай