Бившият шеф на КАТ: За 5 нарушения да се взема книжката

Бившият шеф на КАТ: За 5 нарушения да се взема книжката | StandartNews.com

"Преди всичко в закона трябва да се въведе понятието "системен нарушител". За пет леки нарушения, например, при петото да се дава червен картон", заяви в предаването „Събуди се" бившият шеф на КАТ Алекси Стратиев. Той призна, че тежките инциденти са зачестили, както и броят на ранените и убитите се е увеличил.

"За мен пътят за по-нататъшно повишаване на наказанията не води до добър резултат. Напротив, колкото повече качваме долната и горната граница на лишаването от свобода за тежки катастрофи, това води по-скоро до увеличаване на жертвите на пътя. Според мен е достигнат лимитът на превантивно действие на този наказателен способ. Затова е важно да се съсредоточим върху тези мерки, които могат да се въведат и с които да се постигне желания ефект. Когато вече имаме жертви е твърде късно, остава да накажем виновникът, но това няма да ги върне", коментира още той.

Стратиев каза още, че според него трябва да се премахне точковата система за отнемане на свидетелството за управление, защото се е превърнала в бизнес.

"Нужно е да заработят мобилните камери, което най-вероятно трябва да се случи до 10 дни. Добре е министерството да увеличи автомобилите, които са оборудвани с камери, за да може да контролират. У нас стационарните камери са смешно малко. Не разбирам безумието, че когато трябва да се контролира скоростта, това трябва да се обозначи по всякакви възможни начини - със знаци, табели, светлини, интернет и т.н. При тези 25 камери, това е смешно", смята депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов.

В предаването гостуваше и депутатът от ГЕРБ Нели Петрова, която акцентира върху ниското качество на шофьорските курсове. Според нея няма как да се стане шофьор за два месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай