Бивш пожарникар гръмна майка си и сина си

Бивш пожарникар гръмна майка си и сина си | StandartNews.com

55-годишният Петър доброволно се предал на полицията

Кървава трагедия хвърли в ужас жителите на Нови Искър. Бивш пожарникар застреля майка си и тежко рани сина си в квартал Кумарица в ранните часове на съботния ден.

Около 2,25 през нощта в полицията е бил получен сигнал за извършено тежко престъпление в града, съобщиха от пресцентъра на МВР. Изпратените на място полицейски служители задържали 55-годишния Петър, който по първоначални данни е причинил смъртта на 79-годишната си майка Надежда. В главата е прострелян и 32-годишният му син Любен, който е инвалид от кръста надолу. Младият човек е откаран в "Пирогов" с тежка черепно-мозъчна травма. Стрелецът е бивш служител на пожарната, уточниха източници от СДВР. Пистолетът му е законно притежаван. След като застрелял майка си и ранил сина си в главата, мъжът се предал на полицията.

Задържан е в СДВР, където е разпитан.

Работата по установяване на всички факти и обстоятелства по случая продължава. Образувано е досъдебно производство. Полицията работи по няколко версии за стрелбата. Едната е свързана с психическо заболяване на извършителя. Според втората става въпрос за чисто личен и битов инцидент. Дванадесет часа след трагедията само сива мяучеща от глад котка бе единственият признак на живот в двора на триетажната неизмазана къща на улица "Лозенски път" в Нови Искър. Домът бе запечатан от полицията. Градинката на къщата бе старателно прекопана. "Надежда я гледаше, щеше да сади балучката, да я подготви напролет. Тя беше здрава жена, въртеше цялото домакинство. Петър помагаше", каза пред "Стандарт" съседката на семейството - Лили. Тя каза, че комшиите й били много кротки хора, никога не е чувала да има скандали. Не е забелязала да има напрежение в дома и през последните дни. Преди няколко дни баба Надежда й се похвалила, че е купила 100 килограма картофи и щяла да слага зеле, за да изкарат зимата. Въпреки че пари не липсвали на семейството, тъй като братът на Петър - Ванката, помагал финансово. Мъжът бил университетски преподавател, живеел в София на квартира и идвал от време на време. Средният етаж от къщата бил негов. През лятото семейството се събирало на барбекю. Баба Надежда гледала и парализирания Любо. Майката на момчето била разведена с Петър, имали и друг син. Те живеели наблизо в Нови Искър. Любо също имал брак и дете, но заради болестта се развел.

Съседите: Вероятно е превъртял

"В шок съм, не мога да си обясня защо го е направил. Много стабилен мъж, държеше на семейството си. Гледаше си детето. Вероятно е превъртял, писнало му е нещо", казва Николай Еленков, който е добър приятел на Петър. Преди няколко дни се видели на улицата, говорили, смели се. Петър с нищо не подсказвал, че има някакви проблеми. "Познаваме се от деца. Голям приятел ми беше. Човек, на когото може да се разчита", плаче Николай. Той е толкова шокиран от случилото се, че не можа да си спомни името на сина на Петър - Любо. Според него приятелят му никога не е злоупотребявал с алкохол. Като пожарникар бил добър служител, но се пенсионирал. В момента не работел нищо. И според съседа Велин Александров, Петър се е побъркал. "Много добре си живееха. Голямата грижа беше парализираният син. Млад човек, ама май удар е получил", казва човекът. Никой от съседите не беше чул нищо през нощта. Разбрали за случилото се от телевизията и от интернет.

Самозапалилата се Лидия живеела наблизо

Фотографката Лидия Петрова, която се самозапали пред Президентството и впоследствие почина, живеела близо до почерненото семейство. Това казаха пред "Стандарт" съседи. "Много мъка ни се струпа, преди няколко дни погребахме Лидия, а сега - тази трагедия. Не проумяваме защо се случват толкова нещастия", вайкаха се комшиите.

"Бяхме в един танцов ансамбъл. Прекрасна жена, винаги усмихната, позитивна. Мъчно ми е за нея", спомня си Николай Еленков.

В сряда 38-годишната Лидия бе погребана в бял ковчег в гробищата в квартал Кумарица. В последния й път я изпратиха 11-годишният й син, бившият съпруг на фотографката, майка й, сестра й, роднини и приятели.

Неуспешна операция осакатила Любо

Неуспешна операция осакатила Любомир Илиев, сина на стрелеца от Нови Искър. Това разказа пред "Стандарт" съседът и приятел на семейството Николай Еленков. Младежът бил инвалид от кръста надолу от десетина години. Преди да се случи нещастието, работел като охранител, но имал проблеми с кръста и се наложило да се оперира. Според Еленков интервенцията се оказала неуспешна и оттогава Любомир е прикован към леглото. Семейството продало апартамент в столичния квартал "Овча купел", за да плати операциите и да го лекува, твърди Еленков. Шансовете му за възстановяване обаче били нулеви.

Според други съседи пък момчето получило инсулт и затова е в това положение.

Комшиите разказват, че младежът бил много добро момче. Преди да стане инвалид, дори имал семейство - жена и дете. След като се случило нещастието обаче, той предложил на съпругата си да се разделят, защото вече не бил пълноценен. За него се грижела постоянно баба му Надежда, както и баща му. Често на посещения идвала и майка му, която живеела с неговия брат наблизо. Други хора обаче не припарвали и болният мъж бил много самотен. "Направо ми се късаше сърцето. Много хубаво момче, като затворник беше в къщата. Сигурно само интернетът и котето са му били приятели", казва съседка на семейството.

След стрелбата младият мъж е в тежко състояние. Той е с фрактура на черепа и контузия на мозъка в неврохирургията на "Пирогов".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай