Бисеров на съд за 3 престъпления (ОБЗОР)

Бисеров на съд за 3 престъпления (ОБЗОР) | StandartNews.com

Укрил данъци, като скрил превод на валута за близо 700 бона

Засега срещу бившия зам.-шеф на парламента няма дело за пране на пари

Бившият заместник-председател на Народното събрание и зам.-шеф на ДПС Христо Бисеров отива на съд. Вчера Софийската градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу него. Бисеров е обвинен за три умишлени престъпления - избягване установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери, нарушаване на валутния закон относно задължението за деклариране на сделки с валутни ценности и за затаяване на истина в писмена декларация пред Сметната палата. Срещу него няма дело за пране на пари, каквото беше основното обвинение. В момента Бисеров е на свобода срещу гаранция от 25 000 лева, но със забрана за напускане на страната.

Укриването на данъците е установено през подадената от Христо Бисеров данъчна декларация за 2012 година, уточняват от прокуратурата. В нея той е декларирал, че дължи данък в размер на 8376,75 лева. Налогът е формиран според доходите от депутатската заплата и наеми. Прокуратурата обаче е изчислила, че реално дължимият от Бисеров данък е бил в размер на 34 055 лева. Причината е, че през декември 2012 г. той е наредил два валутни превода от собствените си сметки в евро и щатски долари в банка в Женева, Швейцария, но не е платил данъците върху тях.

Така Бисеров е обвинен за укриване на данъци за общо 25 678,25 лв, явяващи се разлика между дължимите 34 055,00 лв. и декларираните и платени 8376,75 лв. За това престъпление се предвижда затвор от три до осем години. Според държавното обвинение в периода от 1 януари 2013 г. до 31 март 2013 г. Бисеров е нарушил и валутния закон, защото не е декларирал преводите на пари в чужбина. Той не е подал информация към БНБ, че има пари по сметка в швейцарска банка в размер на $314 529 щатски долара, равняващи се на 471 752,61 лв. и 82 515,39 евро, равняващи се на 161 387,07 лв. Бисеров не е декларирал пред БНБ и извършените от него разпореждания с тези суми, които са били наредени по сметките на доведения му син Ивайло Главинков към банка в Македония. Осъществените сделки с валутни ценности са в особено големи размери, с обща левова равностойност 700 960 лева. За това престъпление се предвижда затвор до 6 г. или глоба в двойния размер на предмета на престъплението -700 960,60 лв.

Парите в Швейцария не са били декларирани и пред Сметната палата. За това се предвижда затвор до три години или глоба от сто до триста лева.

Разследването срещу видния политик започна през ноември 2013 г. Няколко часа преди това парламентът го освободи от заместник-председателското място и като депутат. Три дни по-рано пък от пресцентъра на ДПС съобщиха, че той напуска постовете в Народното събрание и Движението.

В началото на делото Бисеров и доведеният му син Ивайло Главинков бяха обвинени в пране на пари, финансови и данъчни престъпления. Сега става ясно, че прането на пари го няма във внесения в съда обвинителен акт. В съобщението на прокуратурата не се споменава и дали в съда има внесен обвинителен акт срещу Главинков. В края на 2013 г. той бе обвинен за това, че в периода от 13 декември 2012 г. до 21 февруари 2013 г., в условията на продължавано престъпление, е придобил по банкова сметка парични средства, 314 529 щатски долара и 117 192 евро, за които е знаел или е предполагал, че са придобити от престъпление. Възможно е материалите срещу Главинков да са отделени в друго досъдебно производство. На него също му е забранено да напуска страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай