Бира с мента и маточина гони бактериите

Изследване на български учени бележи 65 годишнината от създаването на пивоварната наука у нас

Бира с мента и маточина гони бактериите | StandartNews.com

Добавянето на екстракт от мента и маточина в пивото подобрява физико-химичните и вкусови показатели на кехлибарената напитка и повишава антиоксидантната му способност. Това посочва изследване на проф. д-р Габриела Маринова и гл. ас. д-р Ива Томова от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) – София и колегите им от Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив.

Резултатите от изследването са само част от значимите постижения на българските учени в областта на пивоварната наука, която тази година бележи своята 65 годишнина. През последните 10 години в тази приложна област научните среди у нас са реализирали около 75 проучвания и изследователски задачи, отразени в над 85 научни публикации и доклади.

Настоящото проучване, проведено за обогатяване на пиво с екстракт от билки и ферментация с два щама пивни дрожди, недвусмислено показва, че антиоксидантната активност на пивата, съдържащи мента и маточина, е по-висока от 49 до 56 процента спрямо контрoлните пива, приготвени само от малц и хмел.

Добавянето на екстракт от мента и маточина (предоставен от УХТ-Пловдив) по време на производствения процес увеличава значително съдържанието на полифеноли (20%) в крайния продукт. Наблюдава се и съществено повишение на количеството антоцианогени (над 40%) спрямо традиционното пиво и обогатяване с флавоноиди с 2-3%. Тези съставки са отговорни за антиоксидантната способност. Слабо се намалява горчивината на готовото пиво, което се дължи на по-интензивното размножаване на дрождите. В присъствието на билките се осъществява по-пълна ферментация на пивната мъст, подобрено усвояване на α-аминния азот в нея и повишени антимикробни свойства.

Изборът на растения за научното изследване не е случаен. Те са с впечатляващи хранителни и здравословни качества. Ментата е известен източник на естествени антиоксиданти в хранително-вкусовата промишленост. В същото време, ментовото масло притежава антибактериални свойства, сравними с тези на антибиотика гентамицин и може да се използва като природен консервант в индустрията.

От друга страна, етеричното масло, извлечено от маточината, съдържа редица съединения, фенолни компоненти и кетони, които допринасят за тонизиращо, антибактериално, антивирусно и противовъзпалително действие на билката. Маточината намира приложение в медицината, козметиката и кулинарията.

„Полученото пиво с добавяне на мента и маточина, освен че е с висок антиоксидантен капацитет, е светло, бистро, с чист вкус, силен аромат и с добри органолептични свойства. Тези резултати ни импулсират да продължим с изследователските си задачи в областта на пивоварната наука и да разширяваме сътрудничеството между бизнеса в лицето на Съюза на пивоварите и учените от  ИКХТ и УХТ.

Всички ние сме дълбоко убедени, че за развитието на пивоварния сектор е много важна активната изследователска дейност и разработените от нас над 45 пивоварни технологии, проектите върху основните пивоварни суровини, десетките научни изследвания и публикации за пивоварната технология и категория. Учените от лаборатория „Технология на напитките“ в ИКХТ допринасят за развитието на приложната наука и подпомагат предприятията от хранителната индустрия.“, споделя проф. Маринова.

Още нови научни проучвания върху качествата на пивото се очакват и през настоящата година. Съюзът на пивоварите ще продължи да си партнира с научната общност, както в рамките на Националната бирена академия, така и с участия в национални и европейски научни форуми. Нов фокус за всички ще бъдат устойчивите екологични решения на кръговата икономика и иновативните практики на пивоварната индустрия в България.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай