Билет за 1.60 лв. от юни (ОБЗОР)

Билет за 1.60 лв. от юни (ОБЗОР) | StandartNews.com

Картата с 10 талона също скача, пускат нова за метро и автобус

Билетът за градски транспорт в София поскъпва от 1 юни. Цената му да стане 1.60 предлага Центърът за градска мобилност. Окончателното решение ще вземе Столичният общински съвет. Възможно е да се гласува по-малко увеличение, но едва ли ще се стигне до отхвърляне на предложението за поскъпване на талончето, прогнозираха общинари пред "Стандарт".

Първоначално идеята беше скокът да бъде с 50 стотинки. Според разчетите на Центъра за градска мобилност обаче едно пътуване в градския транспорт реално струва средно 1.64 лева, а сегашната цена е левче. Вдига се и картата с 10 талона за пътуване в София. От 8.00 лева предложението е този документ да стане 12.

"Поскъпването на билетчето има за цел насърчаване на използването на дългосрочни карти за пътуване, чиято цена няма да се променя, както и тази за електронните билети", каза Симеон Арнаудов, изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност.

Той уточни, че няма да поскъпва картата за един ден, която важи за цялата градска мрежа. Софиянци и гостите на града ще продължат да плащат за нея 4 лева.

15% от ползващите градски транспорт пътуват с билет, като целта е с предлаганите промени този процент да стане 10. Според експертите от Центъра тези хора влизат в графата "случайно пътуващи" и за тях повишаването на цената не би трябвало да е проблем. Освен поскъпване на картите за еднократно пътуване се предвижда да бъдат въведени нови документи за превоз в столичния градски транспорт. Един от тях е месечна карта "Метро плюс". Тя важи за метрото и една линия наземен транспорт, а цената й ще бъде 43 лева. Ще се въведе и нова тридневна карта за всички линии. Срещу 10 лева тя ще даде възможност за по-привлекателен тарифен план на хората, желаещи да осъществят повече пътувания в определени дни, мотивираха се от Центъра за градска мобилност. От там не планират връщането на документа, даващ право на ползване на две линии.

62% ползват намаление

- 15% от пътуванията се извършват с еднократни превозни документи.
- 23% от пътуванията стават с абонаменти карти по редовна тарифа.
- 62% се осъществяват с преференциални карти, даващи значителна отстъпка от редовната цена.

Глобата може да стане 40 лв.

Глобите за нередовен пътник може да бъдат увеличени. Зам.-кметът по транспорт Любомир Христов настоява глобата за нередовни пътници да се удвои на 40 лева, съобщи Дарик радио. В случай че гратисчията не плати на място, актът му може да струва 200 лева.

Сменят маршрутите на тролеи и трамваи

Нови промени в движението заради строежа на метрото в влизат в сила от утре, припомниха от Столична община. Забранява се движението по бул. "Патриарх Евтимий" в два участъка.

Единият е от бул. "Витоша" до ул. "Княз Борис I". Движението по бул. "Патриарх Евтимий" в участъка между бул. "Витоша" и ул. "Ангел Кънчев" пък ще става двупосочно. Достъпът до булеварда ще се осъществява през малките улички, които го пресичат. Друга промяна е движението в тунела под НДК. То става двупосочно. Така по бул. "Васил Левски" от кръстовището с "Граф Игнатиев" ще се преминава двупосочно до Петте кьошета. Изходът от тунела в посока към бул. "Черни връх" ще бъде отворен за еднопосочно движение на автомобили. Трамвайното движение през тунела ще бъде закрито. Следващата година и половина тролеи 1, 2, 5, 8 и 9 ще преминават двупосочно по бул. "Васил Левски" от кръстовището с "Граф Игнатиев" до Петте кьошета. Ще се създадат нови временни спирки в посока към бул. "Прага". Те ще бъдат за тролеите с номера 1, 2, 5, 8 и 9 на бул. "Васил Левски", преди ул. "Данте" и на бул. "Васил Левски", непосредствено преди ул. "Г. С. Раковски". Трамвай номер 6 ще продължи да се движи по бул. "Витоша" до колелото в жк "Иван Вазов".

Чип за рейса дава отстъпка в музея

Тридневна обиколка из София с градския транспорт за 20 лева от октомври

Карта "София" вероятно ще бъде сред най-търсените нови документи за превоз с градския транспорт. Той ще се въведе през октомври, а цената му е 20 лева. Картата е насочена към туристите и гостите на столицата.

"Миналата година София е посетена от 1 милион туристи, които са били направили поне 1 преспиване. Естествено тази карта предвижда основно да представи на ползвателя й преференции при посещението на културно-исторически забележителности", отбеляза изпълнителният директор на ЦГМ Симеон Арнаудов. Документът им дава възможност да реализират неограничен брой пътувания в рамките на три дни. Освен това хората, които си закупят картата, могат да ползват отстъпка в културни, исторически и търговски обекти, обясниха от Центъра за градска мобилност. Някои музеи вече са изявили желание да се включат. От сега е сигурно, че ще участват Национален археологически институт с музей при БАН, Софийска градска художествена галерия, Национален военноисторически музей, Природонаучният и парк музей "Врана". Водят се разговори и с ръководствата на други културни обекти. От Центъра за градска мобилност се надяват карта "София" да дава бонуси и в магазина. Експертите имат желание да убедят големи търговски вериги да се включат в инициативата. Една от идеите е картата да е обвързана с промоция на определени продукти. "Това е продукт, към който могат да се присъединят хранителни вериги, търговски обекти и всеки, който желае да даде някаква преференция за това, че ще бъде посетен", каза Арнаудов.

Камери дебнат гратисчиите

Нова таксуваща система за пътувания в столицата трябва да бъде разработена през тази година. Тя ще включва целия наземен и подземен обществен транспорт. Целта е да бъде максимално справедлива и да предложи още по-гъвкава тарифна политика, която да даде възможност за пътуване на базата на време и разстояние, казаха от ЦГМ. Системата трябва да осигури видеонаблюдение във всички автобуси за по-голяма сигурност и безопасност на пътниците, обясни шефът на центъра Симеон Арнаудов. Тя трябва в реално време да прави маршрутизация и да генерира електронни документи, както и да прави различни анализи. Например да определя максималния брой гратисчии във всяко превозно средство. По този начин контролът ще премине на друго ниво и философия, коментира още Арнаудов. По думите му целта е гратис пътуванията да бъдат сведени до нива от 6-7%, каквито са европейските стандарти. В момента гратисните пътувания в столицата са около 10%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай