Биг Брадър дебне за забавени заплати

Над 210 млн. лв. замразени надници са изплатени след намесата на държавата

Биг Брадър дебне за забавени заплати | StandartNews.com

София. Биг Брадър влезе във фирмите, където шефовете бавят заплатите. Софтуер, внедрен в информационната система на Главна инспекция по труда, следи за редовното изплащане на трудовите възнаграждения в предприятия, в които проверки на инспекторите са установили закъсняване в превода на надника. Това съобщиха от Министерството на труда и социалната политика. Компютърната програма дава възможност да се наблюдава процесът и динамиката на изплащане – какъв е размерът на дължимите трудови възнаграждения и за какъв период от време е забавянето. Дебнат още дали са изпълнени в определения срок дадените от Инспекцията по труда предписания, както и кои работодатели по каква схема се разплащат със служителите си.

Над  210 милиона лева забавени трудови възнаграждения са изплатени от работодатели на работници и служители след проверките на Главна инспекция по труда за периода от средата на 2009 година до  месец ноември на 2012-та, уточняват от социолното министерство. 60 милиона лева са преведените суми само през тази година. Дължими остават около 57 милиона лева.

За установените нарушения по трудовоправните договори, включително и по заплащането, са съставени 13 335 акта в периода от януари до октомври. Сумата на влезлите в сила наказателни постановления е за над 16 милиона лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай