БГ историята оживява в нета

БГ историята оживява в нета | StandartNews.com

"Народ, който не знае истината за своето минало, няма бъдеще" - тази максима движи сайта "Българска история", който чрез снимки, филмчета, интересни факти и забравени подробности се опитва да припомни на младите българите кои са. Създателите му обаче не са професори или специалисти по история, а 20-годишни момчета, които са приятели от училище. Марио Иван, Йордан, Димитър и Мартин са съученици от Френската гимназия и ги събира страстта им към българската история. Още от Х-XI клас си обсъждат и се ядосват на тема история, а по-сериозно ги "запалва" и учителят им по история Никола Дюлгеров. Оттогава насам историята се превръща в тяхно хоби, основен източник на знания, а отскоро и като сериозен проект, в който всеки от тях влага и сърце и душа.
-----------------------------------
Ентусиастите започват, като създават група във Фейсбук, в която публикуват коментари, снимки и филмчета. Малко по малко обаче тя се разраства и в момента имат над 75 000 лайка в социалната мрежа. "В началото мислехме, че ще бъде само за приятели, но постепенно групата набра голяма популярност и след 2-3 месеца решихме да направим сайт", разказва Иван. Страницата стартира през октомври 2012 и оттогава насам

има около 100 000 посещения на месец

Всекидневно се публикуват нови интересни факти в шестте различни рубрики, а загадките и въпросите на деня получават неочакван брой коментари и най-вече - точни и интересни отговори. Момчетата признават, че този успех много ги радва, но това по никакъв начин не ги кара да забавят темпото - колкото повече интерес има, толкова по-нахъсани и креативни стават.

"Няма как да стоиш безучастен, когато знаеш какво се е случвало преди 100 години, и сбърканата ни ситуация сега, просто ти се иска да промениш нещо, да припомниш", обяснява Марио. Иван пък допълва, че за тях е важно хората да се замислят, четейки публикациите им, да направят сравнение между минало и настояще. "Историята се повтаря и сме убедени, че 90% от грешките, които сегашните управници допускат, са правени вече много пъти", категорични са младите историци.

Въпреки силния интерес към проекта им, засега нямат постоянни спонсори и разчитат главно на собствени доходи и случайни дарения. Все пак успяват да организират различни проекти - като например заснемането на документалния филм за полк. Владимир Серафимов и представянето му в Смолян.

Зад гърба си имат и "турне" по различни училища в 15 български града, където разказват на децата защо има смисъл да се интересуват от история. Тайната на успеха им се крие в начина, по който представят материята - вместо дебели книги и безброй дати,

наблягат на видео и фотоматериалите

дискусиите и игрите. Друга интересна инициатива пък е да "украсят" 7 столични улици и булеварди с табели, които дават ценна и интересна информация за събития и лица с важно историческо значение за България. Проектът се осъществява съвместно със "За България", а сред спряганите локации фигурират "Попа" и "Графа".

За бъдещето имат много планове и проекти, които се опитват да реализират между лекциите в университета и другите ангажименти. Сред последните им проекти е и идеята да обиколят Родопите, Странджа и цялата Южна България в събиране на истории и легенди, които да запишат и разпространят. Категорични са, че местното население там е живата съкровищница на България и техните истории, приказки и поверия трябва да се познават и пазят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай