Безработните се стопиха с 22 130 за година

Безработните се стопиха с 22 130 за година  | StandartNews.com

Поне 120 000 младежи си стоят в къщи и не търсят препитание

С 22 130 души е намалял броят на регистрираните безработни през 2015 г. През декември в бюрата по труда е имало 328 921 регистрирани безработни, докато година по-рано те са били над 351 000, отчете Агенцията по заетостта. Безработицата през декември е 10%, а средногодишно за цялата 2015 г. е 10.06%. За сравнение средногодишната безработица през 2014 г. бе 11.16%. С още по-голям процент - 1.5 пункта, е свиването на младежката безработица през изминалата година. Регистрираните в бюрата по труда младежи до 29-годишна възраст в края на 2015 г. са 49 886, което е с 8885 души по-малко в сравнение с преди година.

"По наши данни има поне още 120 000 безработни младежи, които не са регистрирани въобще", коментира за "Стандарт" вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. За да не са регистрирани в бюрата по труда означава, че те не получават социални помощи и очевидно разполагат с някакви доходи. Част от тях работят на черно или да ходят на гурбет в чужбина, предимно в Гърция през лятото. През останалата част от годината те нямат интерес да търсят работа в България. "Има една немалка група безработни младежи, издържани от родителите им, които работят в чужбина. Знаем, че близо 2 млрд. лв. са трансферите от чужбина в България, а това е доста по-щедра сума от минималната работна заплата в страната", коментира Калфин. По думите му това е една от причините той да настоява за повишаване на доходите. "Защото на един млад човек като му кажеш: "ще те подпомагаме да се образоваш, за да работиш" и той като види каква е минималната заплата, предпочита да си стои в къщи", заяви Калфин.

Немалка част от нерегистрираните безработни младежи са отпаднали от училище и са с основно и по-ниско образование. Тези хора преди да придобият каквато и да е професия, трябва да се образоват най-напред.

Близо 100 младежки трудови медиатора бяха назначени към бюрата по труда през 2015 г. Тяхната задача е да търсят и мотивират свои връстници, които нито учат, нито работят, да се регистрират в бюрата по труда. Само така те може да бъдат включени в програми за обучение, квалификация и в последствие намиране на работа. Още 100 трудови медиатора от ромски произход пък бяха назначени, за да мотивират безработните от своя етнос да търсят работа, вместо да разчитат единствено на социални помощи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай