Безработни попаднаха на кварц не намиран у нас

Някои от изровените артефакти пренаписват учебниците по древна история

Безработни попаднаха на кварц не намиран у нас | StandartNews.com

Враца. Безработните, които участват в разкопките на праисторическото селище в местността „Валога" край Оходен, са изровили ювелирно обработен кварц. „Това е неочаквана находка, такъв артефакт по нашите земи няма", съобщи ръководителят на експедицията Георги Ганецовски.

В жертвена яма те намерили и две великолепни фигурки на Богинята майка с врязана украса. На тях е изобразена най-ранната протописменост, подобна на пиктограмите от плочката при Градешница, над която учените тепърва ще си блъскат главите. Археологът показа няколко десетки от хилядите артефакти, открити през този сезон край Оходен и местността „Езерото" при Борован. Той подчерта изключителната роля на наетите 37 безработни по програмата за заетост на областната управа. Някои от тях вече са готови да получат дипломи за асистент археолози. Те умело боравят не само с термините, но и с иновативния метод за триизмерно заснемане на находките. Работят с оптическа апаратура и екселски таблици. Тъкмо тези асистенти се натъкнали на медна стопилка, която ще пренапише учебниците по древна история. Досега се е смятало, че металургията се е развивала през каменно-медната епоха, т.т. преди седем хиляди години. Оказва се, че топенето на металите е било познато едно хилядолетие по-рано.

Изненадващо във „Валога" са намерени и шест пластини обсидиан. Известно е, че в България няма находища от вулканично стъкло. Анализите сочат, че част от пластините са доставяни от Карпатите, а другата – от Мала Азия. Излиза, че Оходен е бил не само родина на първата земеделска цивилизация, но местните са доставяли и са умеели да преработват важни за бита им суровини, коментира археологът.

През този сезон участието на безработните в разкопките е финансирано с 60 450 лева по проект на областната управа, съобщи заместник губернаторът Иван Даков. В продължение на четири месеца те са получавали заплати, допълнителни възнаграждения и са били осигурявани. В програмата за следващата година администрацията смята да наеме с 20 безработни повече – по 10 за разкопките в местността „Градище" при прохода Вратцата и „Калето" край Мездра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай