Безкрайният празник България

Гагарин си тръгнал от Созопол с три връзки чирози

Безкрайният празник България | StandartNews.com

Страната ни очарова величия на световното кино

Жулиет Бинош призна преди три дни, че от 25 години е влюбена в "Мистерията на българските гласове" и чуе ли ги, духът й се качва до небесата. Звездата на световното кино се просълзи, след като дами от прочутата група пяха за нея в хотела й на изпроводяк след финала на снимките за "Никой не обича нощта". Салма Хайек и Ейдриън Броуди, които също се потят пред камерите в Киноцентъра в Бояна за "Септември в Шираз", също се канят да опознаят и да обикнат родината ни. Джош Хартнет и Скарлет Йохансон се залюбиха на наша земя, а отново в София Антонио Бандерас и Мелани Грифит взеха решение да се разделят. Още сума ти величия на седмото изкуство признават, че вече са свързани с България поради различни и уважителни причини - от шопската салата до перфектните условия за правене на блокбастъри, от перспективата да си купят къщи до възможността да си тръгнат с тукашен партньор.

Хорхе Букай и синът му Демиан до онзи ден не само представяха книгите си у нас, но и хапваха питка с шарена сол, станимашки сармички и родна баница. Всеки от вселенските идоли си тръгва от София със спомени, подаръци, преживявания. На раздяла обаче ги обединява мантрата за завръщането. Явно България, българите и гостоприемството им, което напоследък някои поставят под съмнение, все още не са загубили чара си. Легенди се разказват за БГ приключения на личности, пред които целият свят застава мирно.

През 1970 година родината припява с незабравимата Паша Христова: "Добре дошъл в нашия град, добре дошъл в България" И после: "Вземи в този хубав ден една българска роза..." И вместо "... от мен", ресторантските музиканти по морето прибавяха "... и мен", докато се усмихваха мило на западногерманките. Десетина години по-рано не с една, а с цяла градина рози от София си тръгна първият космонавт Юрий Гагарин. Само за 108 минути на 12 април 1961 година никому неизвестният син на колхозници става най-известният човек на света. Веднага след историческия си полет го попитали къде иска да отиде, а той отвръща: В България. Гагарин пристигна у нас в навечерието на празника на братята свети Кирил и Методий. Почетен ескадрон изтребители посрещна госта още във въздуха. Рядка чест. Във Варна той засажда сребриста ела. Днес до нея е паметникът му. Пет години по-късно и две преди загадъчната му гибел, героят отново е тук. Лети от София до Бургас с малък Ан-22. Влиза в кабината и моли да му разрешат да пилотира малко. Позволяват му въпреки забраната. От Созопол Гагарин си тръгва с три връзки чирози, завити в стар вестник "Черноморски фронт". Доста скромно. Апетитът на шефа на Европейската банка за развитие Сума Чакрабарт е далеч по-голям. От градче край морето той товари цял багажник сладко от смокини.

Бившият московски кмет Юрий Лужков пък си падал по бижуто на родната консервна промишленост "Имамбаялдъ". Поне по три кашона отнасял винаги от тук до Русия.

През 1972-а Фидел Кастро, все още идол за жените и онеправданите, пристига на десетдневно посещение в България. Охраната му дори не подозира какво тегло я чака. Една вечер Фидел изчезва. Докато всички панически го търсят, Ел Коменданте гостува в софийския дом на посланика ни в Хавана генерал Дико Диков. Пак тайно Кастро играе в полунощ баскетбол със студенти кубинци. Разбира се, побеждава. Неотдавна в прочутия ресторант "Пещерата" край Плевен тържествено е била отбелязана четиридесетата годишнина от гостуването на легендарния кубинец. В онази нощ имало танцьорки, гимнастички, превъзходен кайлъшки мискет и изобилие от "Катиното мезе" - уникална свинска яхния. На изпроводяк към рецептата за вкусното ястие домакините прибавили и няколко кашона вино. В служба на световната революция.

Без да е чак толкова голяма революционерка, красавицата Памела Андерсън също заложи на родните еликсири. Тя си тръгна от "ВИП брадър" с няколко бутилки "Сливенска перла", оценена високо от нейни приятели.

Разбира се, в средата на миналия век, най-голяма, да не кажем всенародна радост, у нас настава при посещенията на първите съветски ръководители. Възторгът може да се сравни само с посещението на Клинтън и Буш в по-ново време. При визитата си у нас Сергей, синът на Никита Хрушчов, потвърди пред "Стандарт", че именно в София, докато се разхождал в парка, баща му решава да инсталира балистични ракети в Куба. Американците са в паника. Смъртта е само на осемдесет мили от тях. Светът брои последните мирни дни. В крайна сметка разумът надделява и човечеството е спасено.

За социалистическата ни родина шефът на съветските комунисти Брежнев е нещо като добрия старец Дядо Мраз. Идва винаги с пълен чувал. Леонид Илич е очарован от Тодор Живков. Нищо не му отказва. Няколко изразителни целувки между двамата - и всяка година в страната ни пристигат 10 милиона тона нефт. Част от тях тарикатски препродаваме за долари. Вече тежко болен, генералният предпочел да се лекува в България. Вярвал, че климатът на Банкя е добър за него. Срещнал се с Петър Димков. Ванга му предвещала дълъг живот. В интервю пред "Блиц" преводачът на Живков Иван Боев разказва: "Брежнев много обичаше България. При една визита бе договорена помощ от 2,5 млрд. долара. Пушеше много. Имаше табакера, която се отваряше сама на всеки кръгъл час. Чакаше с нетърпение да вземе цигара. Когато нямаше, караше другите да пушат и с удоволствие вдишваше дима".

В отговор на щедростта, благодарна България възнагради съветския лидер с всичките си отличия.

В аналите на родното гостоприемство е и онзи прословут ловен излет на ръба на истината и фантастиката. В елитно стопанство високопоставен чужденец от братска соцпартия залегнал в очакване на жертвата, която си поръчал - страховита дива мечка. Заредил другарят пушката, притаил се и сърцето му забило като на трапер. След около час звярът наистина се появил, но качен на колело. Гостът, разбира се, не стрелял, захвърлил пушката и си тръгнал смъртно обиден и без трофей. Директорът на стопанството моментално бил уволнен. Обяснението му потънало в някакво кошче за смет. Жалко, защото в него пишело, че в стопанството всъщност мечки няма. За да не се изложим пред чужденците обаче, той, шефът, издействал една пенсионирана от цирка. Тя пък щом видяла велосипеда, си припомнила младостта и мигом го яхнала. Какъв мал шанс. Така че никой няма право да поставя под съмнение БГ гостоприемството.

Астор преджобва императора Копола

Императорът на киното Франсис Форд Копола дойде в България през 2005 г., за да снима филма си "Младост без младост". Дворецът в Балчик стана остров Малта, където се случват нещата според сценария. Тайна забулва живота на екипа през този месец. Всички ангажирани с филма българи са подписали договор за конфиденциалност, който спазват до днес. Непробиваема охрана спира любопитните. Магът Астор има късмета да я пробие. Изпълнителката на главната роля, румънката Александра Мария Лара, има рожден ден и той е поканен да изнесе спектакъл в нейна чест. Ето неговият разказ. "Копола седеше на централната маса заедно със съпругата си Илинор. Преди това си бе налял малко уиски с много лед. Странно, бях чувал, че въобще не пие. В един момент го включих в номера. Започнах да вадя от джобовете му шепи монети. Той много се зарадва, а останалите изпаднаха във възторг". До края на вечерта режисьорът бил в превъзходно настроение, танцувал много, тръгнал си преди полунощ, като дълго си търсил якето. В Балчик рекордьорът по оскари бил посетен и от тогавашния министър на културата Стефан Данаилов. Пили вино. Американецът не пропуснал да похвали своите еликсири от лозята си в Северна Калифорния, стигащи до целия свят.

Една луда нощ на Висоцки

Днес мнозина от изследователите на Висоцки се отнасят скептично към тази история. В смисъл: случило се нещо, но не е точно това. Други, които обичат в един сюжет да има по много и от всичко, включват в разказа много вино, песни, стихове и щипка-две еротика.

През 1975 година театър "Таганка" идва за две представления в България. Звездата е Владимир Висоцки. На път за Стара Загора трупата спира в къщата на Яворов в Чирпан. Висоцки пее пред паметника му, после отказва да се качи в автобуса и влиза в музея. Вътре е неговият уредник, поетът, бохем и чирпанлия в кръвта Димитър Данаилов. Казват, че всичко започнало невинно с бутилка коняк и няколко стиха на Есенин. После се появила дамаджана вино и лудо влюбената и непрестанно преследваща барда красавица от "Таганка", актрисата Елена Корнилова. В този дом дори и въздухът има душа, отронила тя и с мръсна газ се включила в компанията.

Казано по библейски: отначало бе пиенето, после стиховете и песните, накрая на сцената е само Корнилова. Жанрово изпълнението й е определено като еротичен етюд. Тежкият поглед на красавицата пронизва българина, който в изблик на луда страст захапва ръката й до кръв. Това не е доказано. Медицинско няма. Знае се само, че на сутринта чистачката в музея грижовно завила с одеяло спящите на земята поети.

Жан-Клод ван Дам губи часовник на бас

Жан-Клод ван Дам усмихнат до ушите излиза от ВИП-а на софийската аерогара. Щастлив е сякаш пристига в рая. През последните години белгиецът често работи у нас. И между снимките старателно изследва почти всички столични заведения: от "Сън сити" до люлинския бар "Снейк". На 25 октомври 2011 година първите зажаднели за кафе посетители на бара с изненада виждат Ван Дам да лудее като изтърван. Той чупи чаши и чинии, танцува върху масите и никой не може да го озапти. Според очевидци тогава се намесва ММА боец и не много любезно го укротява. Звездата си тръгва, но без скъпарския си часовник за няколко хиляди долара. Бижуто той проиграл часове по-късно след загуба на канадска борба. Тъй като никой не подал жалба, екстремното преживяване остава тайна за полицията. В медиите обаче подробностите лъснали още на другия ден.

Джокович пие ракия, Бекер играе с Бойко

Две от големите имена на световния тенис Борис Бекер и Новак Джокович са част от елитните спортисти, имали щастието да общуват с Бойко Борисов във времето, когато бе премиер. И до днес се говори за тениса от най-висока класа, които Борисов показа в демонстративния мач на двойки с Борис Бекер. Кортовете на СК "Левски" отдавна не помнят такъв наплив на зрители, искащи да видят как Бекер ще играе срещу Борисов. Премиерът избра за свой партньор известния тенисист Илия Кушев. Бекер пък заложи на най-малката от сестрите Малееви - Магдалена. Докато Борис и Маги се усетят Борисов/Кушев вече водеха с 3:0. Тогава звездният тандем реши да покаже най-доброто, на което е способен, и обърна мача до 3:6. В края на 2011-а дойде световния номер 1 Новак Джокович. Според свидетели на тежката вечеря, която Борисов дал на госта, двамата пили люта балканска ракия. Сигурно това е помогнало през лятото на 2012-а британският премиер Дейвид Камерън да покани Борисов за тенис мач Балканите - Великобритания. Предвижда се Бойко да е в тандем с Новак Джокович, а Камерън с Анди Мъри.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай