Бежанците в страната вече са над 6500 души

Издръжката от 1084 лв. е прогнозна, обясни зам. вътрешният министър Васил Маринов

Бежанците в страната вече са над 6500 души | StandartNews.com

София. Броят на бежанците в страната вече е достигнал 6503-ма души. Само за последната нощ границата са пресякли 89 лица, от които 40 са сирийци, 22 пък от тях са деца. Това съобщи пред бТВ зам. вътрешният министър Васил Маринов.

До края на годината те ще минат 11 хиляди. Само за този месец се очаква в страната да влязат 3000 бежанци.

Маринов съобщи, че цитираната преди дни сума от 1084 лв. като издръжка за един бежанец е прогнозна. Такива пари „няма и никой не ги е получил", обясни той. В същото време тя би трябвало да включва и евентуално лечение, а е станало ясно, че то може да струва много повече.

„До момента 104 лица са настанени по различни пътеки в болници и са платени 105 600 лева. Тоест средно 1000 лева е на човек. Голяма част от тези хора са с пневмонии. Оказва се, че ако ги има тези 1084 лева, те ще бъдат крайно недостатъчни", каза Маринов.

Зам.-министърът посочи, че България си пази добре границата и 99% от бежанците са залавяни още на самата гранична линия.

"Тези лица веднага се задържат в арестите на Гранична полиция. За съжаление има 30 км от границата около Елхово, които е много трудно да се охраняват, там няма никаква видимост. До момента, в който лицето не се появи на граничната бразда, нашите граничари нямат видимост. Обсъждаме да сложим там временно технически заграждения", обясни още Маринов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай