Без военно учение в Шабла, няма гориво

Без военно учение в Шабла, няма гориво | StandartNews.com

Русе с празненства за 137 г. ВМС, шествие до Паметника на моряка

Тази година "Шабла 2016" - най-голямото учение за годината, няма да има, съобщи българският военен сайт pan.bg. Причината е липса на гориво. "И във Военновъздушните сили, и във Военноморските сили, и в Сухопътни войски.
Накратко - не можем да вдигнем самолетите, вертолетите, ракетите, фрегатите", пише pan.bg.

Миналата година над 1400 военнослужещи от Военновъздушните сили съвместно със Сухопътни войски и Военноморските сили участваха в тактическото учение с бойни стрелби "Шабла". За първи път през 2015 година учението се проведе в рамките на НАТО.

Междувременно от Русе стартираха вчера тържествата за 137-ата годишнина от създаването на Военноморските ни сили. "Русе винаги е бил важна част от историята на Военноморските сили и продължава да допринася за развитието на личния състав на флота. Години наред ние продължаваме да откриваме съмишленици, като тази година предвиждаме празненствата да бъдат още по-атрактивни за русенци и гости на града. Русе ни е дал криле да летим напред, но и корени, към които да се връщаме", заяви на среща в общината контраадмирал Митко Петев, командир на ВМС. Честванията започнаха с концерт на Представителния духов оркестър на ВМС пред Доходното здание. По-късно вечерта тръгна празнично шествие до Паметника на моряка. На площада пред дунавската община всяка година се изпълнява военен ритуал за празника, който по традиция завършва с тържествена заря.

Кметът на Русе Пламен Стоилов пък награди подполковник Димитър Титев - гл. експерт "Връзки с обществеността в Канцеларията на командира на Военноморските сили", матрос 3-ти клас Георги Василев - на длъжност "Оператор в архив на Военноморските сили", и гл. старшина Васил Стойкин - на длъжност "Оркестрант II група".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай