Без такса в къщата на Ванга

Без такса в къщата на Ванга | StandartNews.com

Благоевград. Няма да има входна такса за посетителите в къщата на Ванга в местността Рупите. От едноименната фондация увериха, всеки ще може да влезе и да разгледа дома на пророчицата.

До края на месеца ще бъдат готови и всички мебели така, както са изглеждали. Поръчано е да се изработят дубликати на всички предмети, след като общинските съветници в южния град решиха вещите на Ванга да останат на разпореждане в историческия музей в Петрич.

Къщата ще бъде отворена на Благовещение. До 25 март трябва да приключат ремонтните дейности. Постройката ще посрещне първите посетители, след като 17 години беше заключена.

След смъртта на пророчицата последният й дом бе затворен. Нейното завещание бе, че оставя всичко в полза на държавата. Наследниците й започнаха съдебни битки, за да придобият собствеността и над тази къща, но ги загубиха.

Сградата е собственост на фондация „Ванга", а миналата година държавата прехвърли собствеността на движимите вещи на община Петрич. Комисия на областната управа направиха пълна инвентаризация на наличните предмети в малката къщичка в Рупите, в която Ванга изживя последните си дни. В средата на ноември миналата година започна ремонтът на сградата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай