Без глоба от Брюксел, засега

Без глоба от Брюксел, засега | StandartNews.com

Брюксел. България все още няма да плаща глоби заради това, че не е приключила процеса за отделяне на ЕСО от НЕК. Това става ясно от думите на Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, цитирани от БНР. Според думите на Холцнер в Брюксел не знаят за краен срок, който изтича и след който България трябва да плаща глоби всеки ден, за което предупреди в неделя министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Страната ни е закъсняла с въвеждането в нашето законодателство на всички изисквания на третия либерализационен пакет, което е трябвало да стане до 1 март 2012 г. В резултат на закъснението ЕК заведе дело срещу България в Съда на Европейския съюз през януари 2013 г., припомня Холцнер. Тя допълва, че поисканата от Брюксел санкция за страната ни е в размер на 8500 евро на ден, но съдът все още не се е произнесъл, а обикновено подобни дела траят поне няколко месеца.

България може да се отърве от санкции заради забавеното отделяне на ЕСО от НЕК, смята енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Страната ни може да изпрати писмо до Брюксел с молба за дерогация и да получи удължаване на срока. То обаче трябва да бъде подкрепено с данни и факти, които да покажат на ЕК, че сме наясно какво трябва да направим, работим по въпроса, но ни трябва повече време заради проблемите в икономиката и някои специфики във взаимоотношенията между НЕК и ЕСО. "Дори и да е закъсняла, България трябва да изпрати такова писмо да обясни какво е общото състояние на икономиката, на енергетиката и т.н. В Брюксел има нормални хора, които умеят да смятат. Когато се аргументираме добре, мисля, че няма да има проблем да получим отлагане", смята Тасев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай