Без кучета и котки по улиците на Германия

За убийство на животно глоба до 25 000 евро

Без кучета и котки по улиците на Германия | StandartNews.com

Без кучета и котки по улиците на Германия

Да се види бездомно животно в Германия е практически невъзможно. По-скоро ще видите домашни любимци в компанията на бездомно - на собствениците на животните се плаща от 3 до 5 евро на ден, за да се грижат за тях.

Законите там са такива, че за убийство или за издевателство над четирикрако глобата е в размер на 25 000 евро или се водят безкрайни съдебни дела. По статистика 60% от живеещите в приюти животни намират стопани, което е една доста добра цифра. В конституцията на Германия много са законите, които ги защитават. Съществува дори професия защитник на животните и специалност в правото „Права на животните“ - в страната работят специалисти, които са готови да отстояват правата на питомците в съда.

А в самите приюти кучетата живеят повече от прилично – хранят ги, грижат се и се отнасят към животните с любов. Бюджетът на един такъв неголям приют е 1 млн. евро на година. Част от сумата са пожертвования, част дава държавата, а допълнителните пари си заработват хората, работещи там. Така например за котките се плащат от 50 до 100 евро, а за кучетата – от 100 до 200 евро. В Германия да се отглежда животно не е толково просто и евтино - обикновеният гражданин разчита на собствените си възможности. Затова и популацията на котки и кучета в страната, ако се увеличава, това става твърде бавно. Например, за да се контролира тяхната популация, в редица немски градове жителите искат задължителна стерилизация на бездомните котки в страната. В Падерборн в Северен Рейн например, където е въведена принудителна кастрация, преди 3 години са живеели 40 000 бездомни котки.

Данък куче е различен за различните градове. В столицата първо куче ще ви струва 120 евро на година, а ако имате и второ – 180 евро. И колкото повече любимци отглеждате, толкова по-голяма ще е и сумата (отделно трябва да имате и необходимите условия за тях)

Ако решите да се откажете от вашето куче и да го върнете в приюта, ще ви струва значително по-евтино. Ако действително не можете да се грижите повече за него (работниците от приюта ще ви напомнят, че домашното животно е дългосрочно задължение), то отказът от него в Берлин например е от 5 до 115 евро.

В повечето райони на страната, ако намерите животно на улицата, трябва само да позвъните и служителите на организацията за защита на животни веднага ще го приберат и ще се погрижат за него напълно безплатно.

Навярно и в Германия има бездомни животни, но е трудно да се докаже на 100%. Берлинското дружество за защита на животните например е на мнение, че около 50% от тези, доставени в приютите, са изхвърлени, а хората, които са ги върнали, не са техните собственици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай