Четвъртък,

Без кучета и котки по улиците на Германия

От: стандарт -
1425
Без кучета и котки по улиците на Германия
A
A
A

Без кучета и котки по улиците на Германия

Да се види бездомно животно в Германия е практически невъзможно. По-скоро ще видите домашни любимци в компанията на бездомно - на собствениците на животните се плаща от 3 до 5 евро на ден, за да се грижат за тях.

Законите там са такива, че за убийство или за издевателство над четирикрако глобата е в размер на 25 000 евро или се водят безкрайни съдебни дела. По статистика 60% от живеещите в приюти животни намират стопани, което е една доста добра цифра. В конституцията на Германия много са законите, които ги защитават. Съществува дори професия защитник на животните и специалност в правото „Права на животните“ - в страната работят специалисти, които са готови да отстояват правата на питомците в съда.

А в самите приюти кучетата живеят повече от прилично – хранят ги, грижат се и се отнасят към животните с любов. Бюджетът на един такъв неголям приют е 1 млн. евро на година. Част от сумата са пожертвования, част дава държавата, а допълнителните пари си заработват хората, работещи там. Така например за котките се плащат от 50 до 100 евро, а за кучетата – от 100 до 200 евро. В Германия да се отглежда животно не е толково просто и евтино - обикновеният гражданин разчита на собствените си възможности. Затова и популацията на котки и кучета в страната, ако се увеличава, това става твърде бавно. Например, за да се контролира тяхната популация, в редица немски градове жителите искат задължителна стерилизация на бездомните котки в страната. В Падерборн в Северен Рейн например, където е въведена принудителна кастрация, преди 3 години са живеели 40 000 бездомни котки.

Данък куче е различен за различните градове. В столицата първо куче ще ви струва 120 евро на година, а ако имате и второ – 180 евро. И колкото повече любимци отглеждате, толкова по-голяма ще е и сумата (отделно трябва да имате и необходимите условия за тях)

Ако решите да се откажете от вашето куче и да го върнете в приюта, ще ви струва значително по-евтино. Ако действително не можете да се грижите повече за него (работниците от приюта ще ви напомнят, че домашното животно е дългосрочно задължение), то отказът от него в Берлин например е от 5 до 115 евро.

В повечето райони на страната, ако намерите животно на улицата, трябва само да позвъните и служителите на организацията за защита на животни веднага ще го приберат и ще се погрижат за него напълно безплатно.

Навярно и в Германия има бездомни животни, но е трудно да се докаже на 100%. Берлинското дружество за защита на животните например е на мнение, че около 50% от тези, доставени в приютите, са изхвърлени, а хората, които са ги върнали, не са техните собственици.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички