Бесарабски българи обикалят с колело прародината

Бесарабски българи обикалят с колело прародината | StandartNews.com

Стара Загора. Бесарабските българи Иван Ангелов и Анатолий Велчев, които обикалят с велосипеди България, спряха в понеделник в Стара Загора.

До края на август те ще навъртят общо около 1100 км, като маршрутът им минава през Варна - Бургас - Стара Загора - Пловдив - София - Плевен - Шумен и обратно до морската ни столица. Иван и Анатолий са членове на Запорожското областно дружество за българска култура в Украйна и посвещават велообиколката на 150-годишнината от преселението на българите в Бесарабия и Таврия. Те ще спрат и във варненското с. Ветрино, откъдето са прадедите на Иван. „Били сме на много места, но само тук се чувстваме като у дома си", сподели развълнуван Иван.

Двамата родолюбци се надяват по време на обиколката да се запознаят по-отблизо с историята на България и съвренната ни култура, както и да ги популяризират след това сред българската общност в Украйна.

Иван и Анатолий бяха приветствани с „добре дошли" от старозагорския губернатор Живка Аладажов, която изрази възхищението си от тяхната родолюбива инициатава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай