Събота,

Берковица вдигна ръце от поп Йоан

От: Администратор -
4241
Берковица вдигна ръце от поп Йоан
A
A
A

Отецът се сби с гробар и разплака вдовици на Задушница

Уволниха го като шеф "Обредни дейности", гениалният му бизнес план останал на хартия

Берковица се прочу с втори поп общинар. Първият бе отец Евгени, който три мандата бе съветник от СДС, а в миналия успя да оглави и местния парламент. От месеци градът говори за отец Йоан, служителя от храма "Рождество Богородично", който също като колегата си по расо Евгени, стана общинар - управител на фирма "Oбредни дейности". Допреди дни, когато общинският съвет му отне светската длъжност.

През 2014 г. община Берковица обявява конкурс за управител на службата за сватби и погребения. "Обредни дейности" се намира в тежко финансово състояние, а предишната шефка - Таня Сусина, известна като близка приятелка на Мишо Бирата, е пребита от своя предшественик. Докато Сусина е още в болница, в общината изслушват кандидатите за управител на весело-тъжната фирма. Сред всички се откроява кандидатът Ивайло Борисов, когото всички в града познават като архимандрит Йоан. Той е монах, бил е игумен на Лопушанския манастир, но е отстранен заради неправомерно разпореждане със сгради, паметници на културата. Неговата бизнес програма шашва членовете на комисията за конкурса. Отличава се със стегнатост, подреденост и най-вече реалистичност. Отецът обяснява как ще сложи в ред "Обредни дейности" и ще я накара да печели и как ще разшири услугите, които се предлагат на гражданите.

Назначаването му обаче малко се проточва. Едни от съветниците искат да чуят мнението на началника му - митрополит Дометиан, тъй като по това време Йоан е свещеник в храма "Рождество Богородично". Може ли да съвместява двете си длъжности? И дядото не закъснява. Праща писмо до общинарите, че не възразява отец Йоан да заеме и светската длъжност управител на "Обредни дейности". В това

конфликт на интереси няма

Така попът получава назначението.

Месец след него вместо похвали, в общината заваляват жалби от новия управител. Не се грижел за гробищния парк. Вдовици, отишли на Задушница, останали възмутени - ураганният вятър, вилнял над града в края на януари, съборил клони и дървета, изпочупил паметници. Някои не могли да стигнат до гробовете на близките си - било непроходимо. Шефът на обредните дейности не си бил помръднал пръста да разчисти парка и го подготви за първата Задушница.
Междувременно отец Йоан се сбил с гробар. Наложил го така здравата, че работата стигнала до полицията. Гробарят си извадил медицинско, подписано лично от шефа на хирургическото отделение на болницата в града д-р Дойков. Започнало разследване срещу Ивайло Борисов. "Това уронва престижа на общинската фирма и на общината", каза за "Стандарт" председателят на общинския съвет инж. Юлиян Иванов. "Шефът на обредите

отказваше да изпълнява заповеди на кмета

и заместника му. Занемари задълженията си. Гражданите започнаха да предпочитат частна фирма за тъжните услуги вместо общинската. Клиентите й намаляха. На работа в общината Йоан се явяваше с расо, редовно си служеше опела и кръщавки", възмутени са общинарите. Заради всичко това на последното заседание местния парламент те решиха попът да бъде освободен от длъжността. До провеждането на нов конкурс поста му поема инж. Иван Янакиев, шеф на комуналните общински дейности. Шефът на местния парламент признава, че решението не е взето лесно. То се поставя на няколко сесии. Отец Йоан си има и защитници, затова. Но на последното надделял разумът и попът бил прогонен.

Архимандрит Йоан е любимец на владиката Дометиан, смятат обаче миряни от Лом. Защото около Нова година изведнъж точно той - управителят на обредните дейности в Берковица и свещеник в храма "Рождество Богородично", бил назначен за архиерейски наместник на Ломската духовна околия. Кметът на града Иво Иванов, общинските съветници, много граждани писали писма до владиката с молба да промени решението си. Как един човек може да изпълнява три длъжности на две места? Нито миряните в дунавския град познават Йоан, нито той тях. Но

Дометиан останал непреклонен

Йоан и сега е негов наместник в Лом. На въпрос как ще съвместява работата в двата отдалечени града, свещеникът отговорил: "Ще се опитам, ако ли не, ще се откажа от светската длъжност".
В Лом не си спомнят Йоан да е водил служба в храмовете на града. И за Цветница, и за Великден службите изпълнявали местните попове.

Татко е на две деца

Никой в семейството на отец Йоан не е бил свещеник. Баща му е ветеринарен техник, а майка му - служителка в банка. Но Йоан завършва семинария. Сам се ориентира към служба на вярата.
Макар и монах, отецът е бил женен. С Женя от село Бързия имат две деца - момче и момиче, които вече са ученици. Преди години съпрузите се разделили. Женя заминала на работа в Гърция, където се омъжила и сега има бебе. Децата на попа отгледала тъщата му Мая Герасимова. Той си останал сам, вече само с две служби.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички