Белоградчик иска реклама на Чудесата по света

Белоградчик иска реклама на Чудесата по света | StandartNews.com

Да се рекламират културно-историческите забележителности в цялата страна, а не само черноморските и планинските курорти, настояват хотелиери и ресторантьори от Белоградчик. Това стана ясно на кръгла маса, организирана от вестник "Стандарт" по европроект "Съхраняване на културно-историческото наследство и разнообразяване на туристическото предлагане в района на Белоградчишката крепост".

Местната власт полага усилие за развитието на бранша, но без помощ от държавата в тази сфера няма как да се получат добри резултати, заяви кметът Борис Николов. Той отбеляза, че през тази година крепостта и пещерата "Магура", както и градът, са били посетени от 10% повече туристи. За да стане обаче секторът устойчив и да създава работни места, историческите паметници и природните феномени трябва да се рекламират активно както в чужбина, така и у нас. На дискусията беше отбелязано също, че за круизните туристи по Дунав, които посещават Белоградчик, трябва да има повече атракции и възможности да пазаруват ръчно изработени сувенири, български вина и др.

"Очеваден, фундаментален проблем е това, че е необходимо създаването на министерство на туризма", каза още Николов. Според него ведомството трябва да инициира създаването на стратегия, която да формира политики в сектора, а не да се работи на парче, както е в момента. Участниците в кръглата маса се обединиха и около мнението, че трябва да има по-добра координация в разпределението на еврофондовете, така че да не се харчат пари за безсмислени проекти. Предприемачите в областта на туризма поставиха и местни проблеми като поддръжката на екопътеките и велоалеите в района на Белоградчишките скали. SOS мерките за Белоградчик ще бъдат внесени в парламента заедно с приоритетите, по които бе постигнато съгласие в четирите дискусии на "Стандарт" и БАН - "Дневният ред на България" в туризма, енергетиката, здравеопазването и образованието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай