Бегълци се жалват, че са по 17 в стая

Бегълци се жалват, че са по 17 в стая | StandartNews.com

София. България няма да има проблем с бежанците, ако има организация. Това твърди сирийката Азхар Аломар, която живее у нас от 33 години.

Родителите й са все още в родината. Атаката с химически оръжия преди седмица става близо до дома им. Азхар се свързва с тях едва преди ден. Баща й обяснява, че отказват да се крият, защото предпочитат "смърт на третия етаж, отколкото в скривалище". "Скептична съм към военната намеса в Сирия, това е медиен шум. Преживяхме и химически оръжия, не ми трябват разследвания, защото съм сигурна, че властта го е извършила. Комисията на ООН беше на 15 км от мястото и не ги допуснаха. Няма и независими журналисти в Сирия, а това означава, че крият нещо", категорична е Азхар. Тя е сигурна, че след последните събития в Сирия и заради все по-настоятелните призиви за военен удар по страната се очаква нов прилив на бежанци.

Според нея у нас изключително много се бави издаването на документи и признаването на статут на бежанец. Проблем е, че не достигат сградите, където да бъдат настанявани бегълците от Сирия, има трудности и с изхранването им.
"Трябва да се създаде организация или да се затворят границите. Не може да бъдат приемани тези хора и след това да ги слагат по 17 души в една стая. Това не е допустимо. Можем да събираме помощи, българите са много отзивчиви, лесно събираме дрехи, но храната трябва да се купува.

А и с документите няма как да помогнем", допълва тя. Преди дни успяват да издействат четири сгради в предградията на София да бъдат адаптирани за приемането на бежанци. "Хората гладуват. Дават им порция за 24 часа, а след това 3 дни стоят в Гранична полиция и няма какво да ядат. Неправителствени организации и БЧК помагат и вече са пратени детски храни. Но това не е достатъчно", допълва Азхар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай