Бедните у нас живеят с 294 лева на месец

Бедните у нас живеят с 294 лева на месец | StandartNews.com

Издръжката на живота на лице от домакинство на бедни в България достигна 294,52 лв., което е прагът на бедността, сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания, представени от КНСБ.

Това показва намаление с 0.9% спрямо март т.г. и увеличение с 1.9% спрямо същия период на 2014 г. на месец.

Независимо от факта, че при нискодоходните групи е регистрирано намаление в абсолютно изражение, техният дял е почти два пъти по-голям от високодоходните групи.

2248 лв. пък са нужни през юни за нормален живот на четиричленно домакинство от двама възрастни и две деца. Тази сума е необходима за покриване на разходите за храна, жилище, здравеопазване, образование, почивка спрямо средните български стандарти, 

Наблюдението е върху потребителските цени и издръжката на живот в България за миналия месец. 561 лева е достигнала издръжката на член от семейството в края на юни.

Спорред изчисленията пада средното ниво на издръжка на живота на тримесечна база. През второто тримесечие намалението е от 0,2 на сто спрямо предходното тримесечие. Обичайно през второто тримесечие се отчита задържане или намаление на стойността на издръжката на живот, тъй като цените на хранителните стоки и особено на пресните зеленчуци поевтиняват.

Изследователите виждат поскъпване на цените на някои основни хранителни стоки за изминалите три месеца. Това довело до нарастване на тримесечна база при групите на плодовете и зеленчуците с 8,4%, на животински масла с 4,1%, кафе с 4,6%, безалкохолни напитки и минерална вода - с 2%.

С 0,8% са намалели разходите ни за месо, за зеленчуци с 13,9%, а за яйца с 2,8% по-малко.

При данните за динамиката на цените при нехранителните стоки впечатление прави намалението, регистрирано в групата на "Осветление, отопление и енергия" с 2,7%. Това се дължи на намалението на цената на топлоенергията от 1 април с около 6,2%.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира, че през последното тримесечие има ясни знаци за преодоляване на дефлацията, но на годишна база тя не е устойчиво преодоляна. Потреблението и доходите не растат с необходимите темпове, така че устойчиво да преодолеят дефлационната спирала, която задушавала икономиката на страната.

В динамиката на заетите лица също отчита положителна тенденция - увеличаване с близо 55 000 на заетите и намаление на безработните с 83 000 за този период.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай