Бебето Петя скара лекари

"Уж се подобряваше, може да е инфекция", бранят се плевенчани

Бебето Петя скара лекари     | StandartNews.com

 Плевен. Изгарянето на бебето Петя на пръв поглед може да е минимално, но е било фатално, каза вчера за "Стандарт" шефът на Сектора по изгаряния и пластична хирургия в "Пирогов" проф. д-р Огнян Хаджийски, който е и национален консултант по термична травма.

Малката Петя се роди на 24 октомври със секцио в плевенската частна клиника "Авис Медика". Но в петък се озова в "Пирогов" с 10% изгаряния, след като нажежено до червено от духалка креватче нарани гръбчето й. Въпреки усилията на лекарите в понеделник Петя почина. Дежурната неонатоложка д-р Ана Вълкова, пуснала печката, за да стопли бебешката стая, вече е уволнена. Окръжната прокуратура в Плевен пък образува досъдебно производство - засега срещу неизвестен нарушител, за причиняване на смърт по непредпазливост. Законът предвижда между 1 г. и 6 г. затвор за виновника. Разпитани са неонатоложката д-р Вълкова, акушерката, която била на смяна, както и майката на Петя - 29-годишната Пламенка Николаева от Павликени.

"Новородените са с изключително нежна кожа. Изгаряне от такъв мащаб е животозастрашаващо", каза проф. Огнян Хаджийски. "Бебето е получило болезнената травма едва ден, след като се е родило, екипите са направили всичко възможно да го спасят", допълни специалистът, но отказа да коментира повече подробности по случая. "Каквото и да кажа, ще прозвучи много лошо за колегите от Плевен, които явно

 

искат да се оправдаят по всякакъв начин

 

Има документи, които ще докажат как стоят нещата", лаконичен бе проф. Хаджийски.   

От плевенската "Авис Медика" пък заявиха, че два дни колегите им от "Пирогов" твърдели, че Петя е стабилизирана и се подобрява. В понеделник, когато бебето издъхна, дори мислели да й правят превръзка. Дори повикали в същия ден родилката Павлинка, за да я закърми, каза управителят на частната болница д-р Александър Андреев. Жената щяла да бъде настанена в хотелската част на "Пирогов".

Според д-р Андреев разпространената информация, че 10-процентните изгаряния са причинили смъртта, е спорна и трябва да се изчака аутопсията. "За съжаление в медицината 2 и 2 не прави 4. Има още стотици други възможности - например вътреболнична инфекция", допусна той. 

Неонатоложката д-р Ана Вълкова е уволнена заради принципите на болницата, защото има вина за причинените изгаряния с отоплителния уред, каза още шефът на "Авис Медика". Използването на подобни печки след инцидента е забранено. "Д-р Вълкова могла да използва някой от

 

кувьозите - последна дума на техниката

 

Не пестим от нищо, имаме централно отопление", заяви управителят на плевенската болница, който изказа съболезнованията си на близките. "Веднага след инцидента в стаите са монтирани камери за наблюдение на лекарите и акушерките", съобщи Андреев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай