БЧК набира средства в помощ на бежанците

БЧК набира средства в помощ на бежанците | StandartNews.com

София. Дълбоко съм убеден, че българският народ, както винаги го е правил, ще отвори отново сърцето си и ще помогне на бежанците у нас, каза председателят на Български червен кръст Христо Григоров. Български червен кръст започна Национална благотворителна кампания в подкрепа на бежанците в България.

"Многогодишният ни опит показва, че когато се обърнем към българския народ с много ясна мисия, той е готов да протегне ръка. Имаме тези опити от Перник, Бисер и много други", напомни Григоров. "От първия момент, когато започна бежанската вълна у нас, хората започнаха спонтанно да дават дарения. Не сме върнали никого, независимо, че кампанията не беше започнала."

„Досега имаме 1 110 лв., от които 1 000 лв. са от Константин Стефанов Стамболов. Вече са активни и трите мобилни оператори, като на номер 1466 с един SMS всеки може да дари 1 лев. Активирано е и онлайн дарение на сайта на БЧК. Даваме доста голяма палитра от възможности, за да може българският народ да се включи и помогне", obqsni Христо Григоров.

От думите му стана ясно, че по молба на министър-председателя Пламен Орешарски БЧК ще отнесе въпроса с бежанците в България до Международната федерация на БЧК в Женева, тъй като там има фондове за аварийни ситуации. „Ще помолим някои от тези фондове да се отворят, за да се помогне. Ако снощи границата са минали 70 души, то няма как да знаем утре дали няма да минат 700. Затова този финансов ресурс е много необходим, за да имаме възможност да отреагираме в движение. Бихме желали с част от тези пари, които ще успеем да съберем по време на благотворителната кампания, да разкрием хранителни пунктове в щабовете, където има бежанци, за да може те да получават храна. Надявам се, че българският народ отново ще бъде съпричастен, защото в крайна сметка, бежанците са хора, които са напуснали домовете си не по собствено желание", каза още Христо Григоров.

"135 години Български червен кръст винаги е бил в подкрепа на държавните институции и на хората както по време на война, така и в мирно време", напомни председателят на организацията и призова българите да бъдат съпричастни към съдбата на сирийските бежанци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай