Бай Данчо: Тодор Живков държеше на боба и таратора

Пиеше кафе с фруктова захар от Финландия, разказва личният готвач на Тато

Бай Данчо: Тодор Живков държеше на боба и таратора | StandartNews.com

„Не е имало случай Тодор Живков да е недоволен от това, което му поднасяхме на трепезата. Предпочиташе вегетариански манджи. Казваше, че месото на официалните обеди и вечери му е напълно достатъчно. Поръчваше ли си нещо конкретно, винаги беше свързано с боб. Когато обядваше сам през лятото, му сервирах супена чиния с таратор, към който сам си добавяше магданоза и чесъна. Другото му блюдо бяха раци от Шабла. Вечер – само голяма фруктиера с плодове. С нищо не прекаляваше в храната, а алкохол въобще не пиеше“, разказа в Би Ти Ви прочутият Бай Данчо, личният готвач на Тато и семейството му. Когато трябвало да се вдигне тост след подписан договор или друг официален случай,  сервитьорите подготвяли за държавния глава чаша с чай вместо с коняк.

През 80-те Жени Живкова приготвила на дядо си специална диета, но той извикал Бай Данчо и хората му и поръчал: „Момчета, гответе си, както знаете. Но пита ли Жени, ще казвате, че ме храните според диетата“.

Леко безсолно е трябвало да бъде всяко ястие за Тодор Живков, сподели още Йордан Стоичков, известен  като Бай Данчо. Кафето му пък подслаждали с фруктова захар от Финландия, която и до днес я няма по българските магазини.   

"Готвенето ми е детска мечта, която осъществих във всички варианти. Готвил съм и в телевизия, готвил съм и на президенти, готвил съм и на най-обикновени хора, готвил съм и в скъпи ресторанти, а в момента храня едни прекрасни хора, от които 80% са млади, изключително са доволни", разказа той. призна още Бай Данчо. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай