Батков: "Панамагейт" e кражба на информация

Батков: "Панамагейт" e кражба на информация | StandartNews.com

Името на Тодор Батков е в списъка с българите, притежаващи офшорни сметки в "Панамагейт", а това е от времето, когато е бил адвокат на бизнесмена Майкъл Чорни. "Наложи се за един от основните ми клиенти Майкъл Чорни за известен период от време да взема по една акция от три офшорни компании, регистрирани на Британските Вержински острови и да поема функциите на директор", каза адвокат Батков в студиото на Нова телевизия в предаването"Здравей България". По думите му Чорни е искал да направи сделка за 2 жилища в най-хубавите квартали на Лондон и около сделката тогава е трябвало Батков да притежава временно въпросните акции. "Очевидно регистрацията на офшорките е станало през през панамската кантора "Мосак Фонсека", отбеляза Батков.

И припомни, че това е станало през 2004 г., а през 2007 г. Чорни е влязал в конфликт със съдружника си и е предпочел адвокатът му да притежава по 1 акция от трите офшорки като защитна мярка срещу бившия си бизнес партньор. Така в началото на спора между бизнесмените Батков е придобил акциите от офшорките, но преди 2 години по инструкции на Майкъл Чорни ги е прехвърил на друг довереник.

"Зад скандала "Панама Пейпърс" вероятно се крие кражба на информация", коментира Батков. "Вероятно е направено от вътрешен човек - настоящ или бивш или е направено за пари. Начинът, по който е направено - предоставянето наогромно количество информация на германски вестник, разба се и че Сорос стои зад това - очевидно за това е платено", каза още той. "Печелят страните, които се опитват да привлекат колкото може повече от тези фирми и тези ресурс - САЩ и Великобритания напоследък увеличават дела си в офшорния бизнес" поясни Тодор Батков.

На въпрос дали това е кампания срещу руския президент Владимир Путин, Батков заяви: "Звучи несериозно, от това, което извадиха, едва ли са парите на Путин, все пак Владимир Путин е държавен глава на една бивша и настояща империя. По-скоро е предупреждение към него от тези, които са финансирали целия скандал". В студиото на Нова телевизия бе припомнено, че и името на британския премиер Дейвид Камерън е замесено в "Панамагейт".

"От началото на 2000 година по света започна последователна борба за пресичане на мръсните пари, които се движат по офшорките, която бе инициирана от Г-24. Бяха обявени лошите офшорни зони, поставени бяха срокове за изясняване на действителните собственици на сметките", припомни адвокат Батков. И лаконично отбеляза, че новите правила тогава са засегнали и българи. Офшорките са започнали да губят привлекателност у нас, когато се намали данъчната ставка в България, стана ясно още от думите му. "Офшорките почнаха да губят привлекателност сред българския бизнес при намаляването на корпоративния и въвеждането на плоския данък у нас", отбеляза Тодор Батков. По думите му при въвеждането на по-ниските данъчни ставки родните компании са започнали да губят интерес към офшорните зони.

"Собствеността на "Левски" беше за мен преди всичко емоция, гордост, его, но и ежедневен, ежечасен, ежеминутен ангажимент - финансов, емоционален, интелектуален, публичен. Почна да ми идва много", призна Тодор Батков. И обобщи:"Пакетът, който притежавах, към 30 юни 2014 г. го разделих на три равни пакета и ги прехвърлих на трима души - Александър Ангелов, Николай Иванов и Иво Тонев. Аз го направих. Това са новите собственици на "Левски"".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай