Баща и син в дуел за кметски стол

Влизат в двойна игра, за да си вдигнат шансовете, смятат в село Изгрев

Баща и син в дуел за кметски стол | StandartNews.com

Благоевград. Изборите за кмет в благоевградското село Изгрев не са това, което бяха. За първи път в историята на селището за кметския вот на 16 март син излиза срещу баща си в битка кой ще е следващият управник. Поне по документи. Защото и двамата са регистрирани в Общинската избирателна комисия в Благоевград заедно с още трима кандидати за кметския стол. Семейството пък категорично отрича, че бащата ще участва в изборите. Да се чудиш на кого да вярваш - на тях или на документите.



"Направо сме си за филм на американския режисьор Дейвид Линч, спокойно може да се направи продължение на мистерията "Туин Пийкс". Че и тук има забулени в тайна работи", твърдят зевзеци в Изгрев. Те са наясно, че властта е сладка. Сигурно е обаче едно - никак няма да е скучна предизборната кампания. Всички тръпнат в очакване какви действия ще предприемат баща и син. Ще се атакуват ли, ще водят ли компроматна война помежду си? "Не вярваме да се стигне дотам. Двамата се уважават. Синът почита баща си. Просто е премислен техен ход, за да имат по-голям шанс за успех", смятат съселяните им.

 


А Венчо Китанов и наследникът му Йордан запазват мълчание. И с това подхранват приказките за нещо мистериозно около кандидатурите им за кметските избори в Изгрев. Не искат срещи с журналисти. "Когато имах нужда от репортери, докато пусках жалби и сигнали срещу досегашния кмет, нито една медия не ме подкрепи. А Безински погреба Айдарово (б.а.-старото име на Изгрев). До изборите няма да кажа нищо пред журналисти,

ако ще от CNN да дойдат

 

Тръгвам в битката с чиста съвест заради доверието, което ми гласуваха 172 души на изборите през 2011 г. Като стана кмет, ще говоря на драго сърце с вас", твърди Йордан. Той е полицай, младши автоконтрольор във Второ РУП, работи в Симитли. Затова е издигнат като независим кандидат от Инициативен комитет. Има опит в борбата за кметския стол. През 2011 г. стигна до балотаж на местните избори, но загуби само с 5 гласа от доскорошния управник Николай Безински. Китанов обжалва в съда и Административен съд касира вота. Но ВАС реши, че няма нарушения на закона и Безински остана управник. В края на миналата година той бе отстранен от поста за 1 г. с решение на Районен съд - Благоевград, заради документно престъпление. "Не бива да се казва, че сме се изправили един срещу друг. Това е наша стратегия, за да спечелим изборите. Преди 3 г. малко не ми достигна, за да стана кмет, надявам се, че сега ще успея", твърди по телефона Йордан, който е водач на кукерската група в село Изгрев. Баща му Венчо пък е кандидатура на БСП, бивш дърводелец е, в момента е овчар и пчелар. Пред къщата на фамилията е жена му Ценка, която мете двора и не посреща дружелюбно екипа ни. Личи си, че е притеснена и "наострена" срещу репортери. "Питайте БСП защо са записали за участие мъжа ми. Той не е съгласен. Няма да се бори за кметския стол.

Нямам дилема за кого ще гласувам

 

И аз, и дъщеря ми Гергана ще подкрепим сина Йордан. Не търсете под вола теле. Цял живот мъжът ми и синът ми са заедно. Сега пак са двамата в село Еленово по работа", твърди жената. И бърза да се прибере вкъщи.
На мегдана на слънце са седнали няколко мъже от селото. Разбира се, бистрят политиката. Но не световната и националната, а местната. Че до изборите има само месец. "Все още няма агитации от петимата кандидати. Венчо и Данчо се държат особено. Какво им пречи да си кажат, че участват в битката, но всичко между тях е наред, няма противопоставяне и борба. Не звучи сериозно, че въпреки несъгласието на Венчо от БСП го регистрирали. Целта на партията е ясна. Ако спечели Данчо, ще го "припознае" като свой и ще обяви победа", твърдят политическите анализатори на селото. Те уверяват, че тук пари не играят. Защото близо 600-те души с право на глас познават до болка всички кандидати. И имат своя фаворит. Няма как

да им променят мнението с няколко кебапчета

 

или с 20-30 лева. "Всеки е роднина или близък поне с един от мераклиите за кметския стол. Затова не вярваме, че някой ще купува гласове. Няма да се караме за политика, все някой от "нашите" ще спечели", казват мъжете.
Тук е и отстраненият от поста доскорошен управник Николай Безински. И при него има странна метаморфоза. Член е на БСП, но няма да подкрепи нейния кандидат. А ще работи за Валентин Георгиев, който е от ГЕРБ. "За мен е важно в следващата година и половина кмет да ни е свестен, честен и работлив човек, а не партийна кандидатура. Вече си имам ядове с партията, нищо чудно да ме изхвърлят от редиците. Но не мога да припозная нито един от останалите като подходящ за поста", признава Безински. Още повече, че

сред кандидатите и родният му чичо

- 70-годишният Гроздан Безински, който е издигнат от "Гергьовден". Той е командвал селището над 10 г. преди демократичните промени. Вместо да си гледа старините, тръгнал да се бори за власт, но това не му е времето на социализма, не е за него, няма шанс, прогнозира местната "социологическа агенция" в лицето на десетимата мъже на площада. За цвят в надпреварата има и жена. "Началната учителка Мария Деянска в момента е безработна. Тя е избор на НДСВ. Активна и добра жена е, но ще й е трудно да победи", смятат "социолозите".

 


В селото са вдигнати десетки големи и хубави къщи от заможни благоевградчани. Те са се изнесли тук заради спокойствието и тишината. Повечето имат адресна регистрация в селището. На фона на красивите домове контрастира огромно сметище, което е по протежение на главната улица в населеното място. Другите пътни отсечки също са в лошо състояние. "За първи път се пробвам в кметски избори. Член съм на ГЕРБ, гласуваха ми доверие, дано го оправдая. Най-важно е да се реши проблемът със сметището. Като го гледам, сърцето ми се свива, до него е сервизът ми за ремонт и боядисване на автомобили. Тук няма детска площадка, а нашите деца не са втора ръка. Не се използва и капацитетът на заможните хора, които ни станаха съселяни", споделя 40-годишният участник в битката Валентин Георгиев. Не крие, че очаква и компроматна война, защото за някои от конкурентите му целта оправдава средствата.

 


Жителите на селото признават, че в последните 3 г. живеят разделени. След изборите през 2011 г. и ожесточената битка между Николай Безински и Йордан Китанов хората се разделили на две, стигнало се до прояви на открита омраза. Сега всички живеят с надеждата, че след този вот ще имат за управник личност, която да ги обедини и да ги поведе напред. "Не е хубаво да се делим. Който застане начело, да мисли за младите, за тях да работи. Че да изгрее най-после слънце и на нашата улица", казва 82-годишната баба Мария.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай