Баща държи децата си като затворници

Баща държи децата си като затворници | StandartNews.com

Ловеч. Баща е държал с години трите си деца под ключ. Заради тираничното отношение те са му отнети по съдебен ред и са пратени в социален дом.

Към бащата Димитър Дюлгеров от с. Дренов са отправяни многократни обвинения, че ги държал затворени вкъщи в продължение на години и не ги пускал да ходят на училище.

Хора от социалните служби нахлули в жилището на Дюлгеров в момент, когато той бил привикан в полицията. Неговата съпруга Елена работи в Англия.

Драмата е развразка от дългогодишни опити на институциите да настани децата на Елена и Димитър в Центрове от семеен тип. Издадена е заповед от дирекция "Социално подпомагане", съобщи ръководителката на ведомството Красимира Катева.

Принудителното отвеждане на децата станало във вторник. Бащата Димитър получил призовка и се явил в районното полицейско управление в Ловеч заедно с най-голямата си дъщеря Стефка, на 19 г. Там им показали факс от жена му Елена. Майката от Обединеното кралство твърдяла, че мъжът пребива децата  и ги подлага на системен пкихически тормоз. Мъжът реагирал с изненада. Той споделил, че преди часове разговарял съвсем нормално със съпругата си. В отговор на сигнала за насилие началникът на полицейското управление издал заповед за полицейска закрила на децата.

От дирекция "Социално подпомагане" задействали процедура в Районния съд в Ловеч за образуване на дело. Мярката за извеждане на децата е окончателна и не подлежи на обжалване.

Съдебната война на институциите в опита им да защитят децата на Елена и Димитър Дюлгерови се води вече пета година. Първоначално те срещали отпор и от двамата родители. Елена работи в Англия от 13 г. Възрастта на трите по-малки деца е между  13 и 17 години. Те и сестра им Стефка никога не са посещавали училище, дори и не са напускали дома си, твърдят от службите. Причина за това е забрана от родителите.

През 2009 г. Ловешкият окръжен съд отхвърлил иск от прокуратура за ограничаване на родителските им права. След обжалване Върховният касационен съд отменил това решение и го е върнал за ново разглеждане от друг съдебен състав. Преди 2 г. Окръжният съд след обжалване на решение на Районен съд в Ловеч постановил ограничаване на родителските права на двамата родители и привеждане на децата в център за настаняване от семеен тип. Определен бил  режим за личен контакт на майката и бащата с тях, съобщи председателят на съда Георги Христов. Решението на магистратите обаче не е могло да бъде приведено в сила заради съпротивата от страна на Дюлгерови.

Насрочено е ново открито съдебно заседание на 16 февруари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай