Банков обирджия задигна кучета, търсачи на трюфели

Банков обирджия задигна кучета, търсачи на трюфели | StandartNews.com

Уникалните кокершпаньоли можели да заработят до 1 500 евро на ден

Криминална сага, достойна за холивудски блокбъстър, вдигна на крак полицията в Разград. Екшънът започна в края на септември, когато неизвестен злосторник отмъкна от частен имот край село Ушинци три уникални кокершпаньола, специално обучени да търсят и изравят от земята трюфели. Кучетата били собственост на бизнесмена Румен Цанков. Заради работата му, свързана с препариране на диви зверове, той е известен в града с прозвището Препаратора.

Румен отглеждал кучетата за добив на скъпите гъби, които растат и в Лудогорието. Познавачи твърдят, че при добър късмет четириногото може да изрови на ден 9-10 килограма от деликатесния вид. Като се има предвид, че трюфелите вървят на международните пазари между 50 и 150 евро, притежанието на търсач с добър нюх е много доходоносно.

Близо месец полицията търси изчезналите кучета, докато в сряда две от тях били открити в имот в поповското село Ломци Той е собственост на Светослав Басарков, станал известен като автор на първия банков обир в новата ни история. През 1995 година Басарков, с качулка на главата и въоръжен с Калашников, влезе посред бял ден в офиса на тогавашната Добруджанска банка в Разград и задигна парите от касите й. Разследването не доказа категорично , че той е извършител на грабежа, но заради притежание на оръжие, Светослав влезе в затвора. От няколко години той отново е на свобода.

Ченгетата спипали Басарков по сведения на очевидци, които го засекли да обикаля горите с две от скъпите кокершпаньолки, всяка от които струва не по малко от 5 хил. евро. Третото куче обаче още е в неизвестност. Предполага се че изпеченият крадец го е продал, но дирите му засега не са известни на полицията. Басарков е задържан за 24 часа, а срещу него вече е повдигнато обвинение по чл. 195 от НК. Ако вината му се докаже, повторната кражба със взлом може да му донесе още 15 години зад решетките, обясниха криминалисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай