Банкоматите в страната блокираха

Срив в БОРИКА блокира всички плащания с карти

Банкоматите в страната блокираха | StandartNews.com

София. Срив в системата изключи всички банкомати и устройства за плащания с банкови карти в страната днес следобед. Причината е чисто техническа, става въпрос за повреден сървър, каза за "Стандарт" Слави Славчев, експерт в дирекция "Маркетинг и продажби" на БОРИКА.

Заради повредата повече от два часа не работеха банкоматите в цялата страна, включително виртуални и физически ПОС терминали, както и връзките с други картови системи. В 17 часа обаче системата беше възстановена и заработи нормално.

Специалистите по IТ системите не си спомнят такава голяма повреда досега в историята на оперирането с банкови карти в България. Имало е отделни инциденти в някои банки само за определен вид плащания, но никога не е била сривана цялата система на разплащанията в БОРИКА.

Това се случва за първи път, коментира за "Стандарт" шеф на една от големите търговски банки в България. Повредата накара много хора да обикалят в търсене на работещ банкомат, за да си изтеглят пари преди предстоящия уикенд, докато установят, че има срив в цялата система. Според експертите по картов бизнес в кредитните институции няма да има проблем със сметките по банковите карти.

При повреда системата изключва и просто спира достъпа до сметките, поясниха водещи спецове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай