Банкер на прицел

Надзорникът е противник на идеите на ЕС за солидарно спасяване на закъсали трезори

Банкер на прицел | StandartNews.com

Кандидатурата на Цветан Гунев за подуправител на БНБ обедини депутатите преди година

За първи път от доста време насам под прицела на родната Темида се оказа банкер. При това не дребна риба, а самият подуправител на БНБ Цветан Гунев. Прокурорска мълния го удари с тежко обвинение за престъпление по служба, защото е занижил банковия надзор. Отнет му бе достъпът до квалифицирана информация. Наложена му е мярка за неотклонение "подписка".

Медиите раздухаха случая и според някои от тях причината е прикриване на 19 кредита, които са с особено големи размери и са раздадени на фирми, свързани с най-обсъжданата банка в момента. По закон БНБ и специално "Банков надзор" имат ангажимент да следят именно за подобни нарушения.

За Цветан Гунев колегите казват, че е много свестен, уравновесен и разбран, не е конфликтна личност и в същото време е изключително стриктен. Затова са потресени, че именно него прокуратурата взе на мушка.

"Европейски и американски банки потънаха с милиарди загуби, но нито един прокурор не се обади срещу Централната банка, още по-малко направо да обвинява най-стабилната институция в държавата. Ако са налице сериозни престъпления - има си ред - първо се търси отговорност от изпълнителния директор на заподозряната банка. А в случая се тръгва отзад напред. И без това българинът вече няма доверие в нищо в държавата, единствено му остана БНБ. И как занапред Централната банка ще работи с прокуратурата?" Това са думи на висш служител от банковия надзор.
Истината е, че търговските банки имат много лостове за прикриване на големите си вътрешни кредити, като ги прехвърлят на различни фирми и нито една от тях не си признава, че има такива заеми. БНБ обаче няма задачата да следи подобни операции. "Само в случаите, когато подобен кредит престане да се обслужва, тогава им скачаме и истината лъсва", обяснява дългогодишен надзорник.

В управата на Централната банка Цветан Гунев е като че ли най-непознат. Спокоен, малко скучен на вид, човек на числата, той никога не е попадал под светлините на прожекторите. Освен когато преди година най-неочаквано бе номиниран и избран от Народното събрание на поста подуправител на БНБ и шеф на най-отговорното управление - "Банков надзор". До последния момент се говореше, че тогавашният подуправител Румен Симеонов ще остане за още един мандат и това е съгласувано с всички политически сили в предишния парламент. Правителството обаче падна, Народното събрание се разпусна, а управителят на БНБ Иван Искров трябваше да номинира директор на "Надзорно наблюдение на кредитните институции". Говори се, че кандидатурата на Гунев е предложил сам шефът му и титуляр за поста - Румен Симеонов.

Изборът обаче бе безспорен - около неизвестното име се обедини целият парламент, което се случва извънредно рядко през последната година.

Така на 12 юни 2013 г. Гунев бе избран със завидните 170 гласа.

Банкерът е в БНБ от 1992 г. - от самото начало на формирането на надзорната институция. Известно време работят заедно със сегашния гуверньор Иван Искров, като надзорни инспектори под ръководството на Румен Симеонов. Гунев идва от средите на данъчните. Още по-рано е бил кредитен инспектор в ДСК. Завършил е счетоводство и контрол във ВИИ "Карл Маркс" (сега УНСС). Тези факти показват, че кариерата му е целенасочена и праволинейна. Започнал от най-ниското стъпало, без да се отклонява от това, за което е учил и практикувал, и стига до една от най-високите позиции за такъв ценз. Той, както и управителят на БНБ Иван Искров, е привърженик на внимателното отношение към идеите на Европейската централна банка за проекта за банковия съюз. Категорично е против солидарното спасяване на закъсали банки, което е част от ангажиментите на участниците в този съюз. Това означава бедни държави като България солидарно да дават пари за спасяване на богати и разточителни банки от богата Европа. Не е съгласен и с въвеждането на единен надзорен механизъм, а допуска само "режим на близко сътрудничество".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай