Банани вързаха у нас през октомври

Изненадваща за нашите ширини находка

Банани вързаха у нас през октомври | StandartNews.com

През октомври в Северна България растат бананови дървета и дори имат вързали плодове в короните си. Това съобщи "Монитор" в добруджанския град Тервел.

Изненадващата за нашите ширини находка може да се види в дузина дворове, повечето в центъра на града. Местните обясняват интереса си към растението, заради неволно зародилата се надпревара по овощарство между стопаните.

Когато дневните температури паднат под 5 градуса, орязват се ниско банановите растения, горе-долу както се прави с розовите храсти. Послесе затрупват, но не с пръст, а с дървени трици и се завиват с найлони. Така изкарват до пролетта.

Дори и да измръзне надземната част на растението, то кореновата му система остава жива и напролет всичко отново тръгва нагоре, разказват местните.

Смята се, че родината им е Малайският архипелаг. Палеоложки доказателства от Папуа - Нова Гвинея показват, че банани са се култивирали от около 5000 година пр.н.е. Бананите са описани от древногръцкия философ и основател на ботаниката Теофраст в периода около 400 г. пр. н. е

.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай