БАН изготви аудио карта на диалектите у нас

БАН изготви аудио карта на диалектите у нас | StandartNews.com

София. Всеки ще може да предложи аудио запис на български диалект за проекта на БАН - Диалектна карта на българския език. Това бе оповестено днес на пресконференция по линията "Интегриране на нови практики и знания в обучението по компютърна лингвистика" на Института за български език към БАН, съобщи news.bg.

В момента на картата са показани над 60 диалекта. Повече от 30 са автентичните аудиозаписи, правени от специалисти-диалектолози, които са интервюирали местни хора в различни региони на страната.

Тъй като картата обхваща цялата българска езикова територия, в нея са посочени и региони от Беломорието и Македония, Северна Добруджа, Западните покрайнини и други.

Изготвянето на проекта е отнело повече от година на екипа, но реално обобщенията са плод на десетки години работа на много учени. Картата е с висока научна стойност, тъй като представя цялата палитра от български диалекти и дава възможност в синтезиран вид да се видят най-ярките им фонетични, граматични и лексикални особености.

Дигиталната карта е разработена с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" и с участието на над 25 изследователи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай