Българският манастир на Атон получи техника за борба с пожарите

Българският манастир на Атон получи техника за борба с пожарите | StandartNews.com

Заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов присъства при предаването на Зографската света обител на полуостров Атон на техниката за предотвратяване на горски пожари. С решение на Министерски съвет се одобри осигуряването на специализирано оборудване за гасене на пожари в сградите и горите около единствения български православен манастир в монашеската република Света гора на полуострова.

Със съдействието на държавните горски предприятия на манастира са предоставени пожарен автомобил, помпи, моторни триони, защитни облекла, моторни гръбни пръскачки и храсторези.

На полуострова и в близост до манастира периодично бушуват горски пожари. Припомняме, че през 2012 г. в потушаването на голям пожар на полуостров Света гора, достигнал в непосредствена близост до манастира. В овладяването му тогава участваха служители на Югозападното държавно предприятие - Благоевград и на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" - Благоевград.

Зографската Света обител е един от най-големите в монашеската република и съхранява безценни за страната ни и световната култура исторически и културни наследства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай