Българската Коледа помага на деца с увреден слух и зрение

Цел за следващата година е осигуряването на високотехнологична апаратура

Българската Коледа помага на деца с увреден слух и зрение | StandartNews.com

София. Тази година фокусът на кампанията „Българската Коледа" ще бъде в помощ на деца с увредено зрение и слух. Това каза президентът Росен Плевнелиев на официалния старт на единадесетото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа" в многопрофилна болница за активно лечение „Царица Йоанна - ИСУЛ".

„Малките деца не знаят какво значи ясно виждане или чуване, затова рядко се оплакват, че не виждат или не чуват добре. За техните проблеми, често се разбира чак, когато тръгнат на училище. Но, без навременна грижа уврежданията могат да бъдат фатални и за цял живот", каза Плевнелиев.

„Сетивата са връзката между човека и света. Те дават възможност на детето да постигне своя пълен потенциал. За съжаление, някои деца още от раждането си, са силно застрашени от това да изгубят зрението и слуха си. Пред родителите и лекарите им стои отговорността този риск да бъде овладян. Намалението на слуха е едно от най-често срещаните вродени заболявания и придобити увреждания в най-ранна детска възраст. Неустановено навреме, то води до забавяне на развитието", каза Плевнелиев.

„В страната липсват апарати, с които да се прави скрининг, ранна диагностика и навременно лечение. Практиката показва, че често голяма част от тези заболявания, могат да се излекуват, ако се уловят на време. За съжаление, много малко деца, предимно в София, получават такава медицинска грижа, поради липса на високоспециализирана медицинска апаратура в областните и университетските болници. Днес, все повече деца страдат и от различни очни заболявания, вродени или ранно придобити. В най-ранна детска възраст голяма част от откритите очни заболявания мога да се излекуват и функционалната слепота да се предотврати. Ако това не се случи последствията отново могат да бъдат тежки и необратими", посочи Плевнелиев.

„За да има по-малко деца с увреден слух и зрение започващата днес „Българска Коледа" кампания 2013 - 2014 г. има за цел да подпомогне университетските и областните болници в страната, които имат изградени компетенции и ясна стратегия за подобряване на ранната диагностика на активно, съвременно лечение на тези заболявания. Наша цел ще бъде и да подпомогнем разпространението на успешните практики, модели за грижа за тези деца, пример, за които е болница ИСУЛ.

Целта на „Българската Коледа" е следващата година да бъде осигурена високотехнологична апаратура в университетските и областните болници в страната. В детските отделения на областните болници липсват апарати за ранна диагностика и лечение на тези заболявания и нашата цел е децата в цялата страна да получат навременна и адекватна помощ и да може да се лекуват в България.

Помагайки, за закупуването на тази апаратура дарителите на „Българската Коледа" ще дадат възможност зрението и слуха на много деца да бъдат спасени и им подарят щастливо детство и радост на родителите им. „Българската Коледа" ще разгледа всички постъпили заявления от родители на деца, нуждаещи се от скъпоструващо лечение и ще вземе решение, съобразно събраните средства. Вярваме, че грижите за децата ни са най-важното. Те са бъдещето на България и ще положим всички усилия те да растат здрави и щастливи. Вярвам в силата на благотворителността, добродетелите на българите и в това, че могат и знаят как да са съпричастни в трудни моменти. Вярвам, че тази година в навечерието на най-светлия християнски празник ще отворим сърцата си, за да дадем вяра и надежда на нуждаещите се от подкрепа деца", каза още Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай