Българките - по-смели онлайн

Дамите по-охотно публикуват свои снимки и лична информация в социалните мрежи от представителите на силния пол

Българките - по-смели онлайн      | StandartNews.com

София. Една пета от българите признават, че четат или разглеждат всичко, което се публикува онлайн, дори и обикновените неща, показва проучване на ЕСТАТ, направено по поръчка Intel.

50% от анкетираните са склонни да си изграждат мнение за другите на базата на тяхното онлайн поведение, докато 60% биха се почувствали неудобно, ако активността им стане публична. Проучването е проведено сред 406 онлайн български потребители на възраст между 18 и 45 години с акаунт в минимум една социална мрежа.

Българките са по-склонни от представителите на силния пол да публикуват свои снимки, информация за текущи и важни събития и случки в социалните мрежи. Мъжете, от своя страна, освен снимки предпочитат да споделят спортна информация, както и видеофайлове. Като цяло мъжете са по-малко склонни да публикуват онлайн неща за себе си в сравнение с жените.

Според проучването изказването на мнение обаче е по-типично за силния пол (45% срещу 39% за жените). Мъжете също така са по-склонни да използват онлайн информация, за да намират нови приятели и хора с общи интереси. Жените най-вече информират другите за промени в своя живот, както и следят какво правят приятелите и познатите им.

Българите посочват различни причини за използването на социалните мрежи- 42% от респондентите заявяват, че публикуват или четат информация онлайн, за да изразят мнение или да се изкажат по определена тема, докато за 32% това е начин да се чувстват по-свързани с другите, а само 24% го правят, за да намерят нови приятели.

Интернет е и място за дискусии, които хората иначе не биха водили- обсъждане на пиперливи теми (26%) или споделяне на лична информация (21%). Около 50% от анкетираните проявяват склонност да си изграждат мнение за другите на базата на тяхното онлайн поведение и да избягват да се асоциират с тях, близо 60% от респондентите биха се почувствали неудобно, ако активността им стане публична.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай