Българката от "Годсмак"

Българката от "Годсмак" | StandartNews.com

Селин Дион харесва челистката Ирина Чиркова за шоуто си в "Сизарс палас" във Вегас

Една от най-актуалните алтърнатив-метъл групи, "ГодсмаК", забива на 16 юни на стадион "Лазур" в Бургас. Американците, които имат 4 номинации за "Грами" и рекорден брой хитове в световните класации, са хедлайнери на фестивала "Съмър хаос". Емблематичните за 90-те години рокаджии пристигат за първи път у нас. А най-много ги е навивала за това виолончелистката Ирина Чиркова, която от години живее в Щатите. Българката участва в новия албум на групата "1000 hp".
"Ирина много ми е разказвала за вашата страна, колко прекрасна е тях, колко са чудесни хората. Разказвала ми е за великата ви култура. Тя ме накара да се вълнувам, още преди да дойда в България. От всички места в Европа, където ще правим концерти, това е мястото, което най-силно искам да посетя", разказа фронтменът на "Годсмак", вокалистът Съли Ерна пред bTV.

Ирина е родена в семейството на математици - любители цигулари. От 5-годишна свири на виолончело, към коета я насочва майка й, след като забелязва, че може да пее добре. Затова естествено отива да учи в в Софийското музикално училище. След първата си година в Консерваторията решава да пробва своя шанс отвъд океана. През 1997 г. Ирина заминава за САЩ, където продължава обучението си в Бостънската консерватория. След като се дипломира, няколко години преподава чело там. Продължава да води лекции и в Лос Анджелис, където се мести през 2009-та. Но междувременно не спира да покорява върхове. Чиркова е специализирала в майсторски класове при най-големите имена на виолончелото, сред които Йо Йо Ма. Свирила е с Пъф Деди, Кание Уест, участва в солови албум на Съли Ерна, "Авалон". Талантливата челистка многократно свири в шоуто при връчването на наградите "Грами" в Лос Анджелис. Тази година тя бе част от оркестъра, който съпровождаше изпълненията на звездите, сред които Сам Смит, Джон Леджънд, Гуен Стефани и "Фарел.

"Живеех в Бостън и работех често в едно звукозаписно студио - Sanctum sound. Те записват предимно рок и поп - без класика. Бях един от музикантите "на повикване". Един ден ми звъннаха - да отида след часовете по чело в съседно училище. Така се запознах със Съли Ерна. Не знаех, кои са "Годсмак", защото тук има толкова много групи, които са много известни... Като "Екстрийм", например. Съли физически не е огромен човек, а е по-скоро мой ръст. Съгласих се - нов човек, ще ми бъде интересно. И ми дадоха да запиша някаква струнна партия, която всъщност Крис Декато, клавиристът в новия ни състав със Съли, беше обработил. Интересното е, че в момента, в който аз я изсвирих за първи път,

Съли се разплака в контролната стая

Защото не очаквал, че челото ще пасне толкова добре на неговия глас и на пианото, което той свири в песента "Until Then". После това парче го изпълняваме само ние двамата - пианото, неговият глас и челото. На мен ми беше много интересно да работя с него, защото той приема всякакви идеи. Има много добър усет и слух, въпреки че няма музикално образование. Усеща без грешка какъв инструментален аранжимент подхожда най-добре на всяка песен - флейта или чело. Съли свири на ударни от 3-годишен. Винаги е бил обграден от музиканти - дядо му, баща му".
Преди 4 години българската челистка е избрана в най-новото шоу на Селин Дион в казино "Сизарс палас" в Лас Вегас. За 3 години суперзвездата трябва да направи 210 представления.

Приятели на Ирина първо й изпращат имейли с информация за прослушването. По това време самата Дион не е в 10-членното жури, защото ражда близнаците си. Но й показват видеоклипове с кандидатите и тя дава мнението си. На прослушването Ирина трябва да изсвири музикално произведение по свой избор и след това да покаже втори талант. Тя подготвя "Соната за чело" от Дебюси. И свири с електронно чело права. Дори почти танцува, което е необичайно за нейния жанр. Това, че можела да забива и на ударни, също е бонус - българката е учила конго и табала. После вече славата й се разнася между музикантите. Така

няколко пъти работи с Кание Уест

Случва се, когато рапърът търси цигулари и челисти за турне на Източния бряг. Някой препоръчва Ирина и тя участва в шоутата му в Бостън и Ню Йорк. Пак благодарение на него свири и в шоуто на Дейвид Летерман. Рапърът и Ирина са заедно. В асансьора се запознала с Том Ханкс, тъй като филмът "Шифърът на Леонардо" тъкмо бил излязъл по кината и той бил също гост в шоуто. Талантливата нашенка намира, че Кание е много по-приветлив от Пъф Деди, с когото дори не успяла да се ръкува.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай