Петък,

Българка в класация с Обама, Далай Лама и Бил Гейтс

От: Администратор -
1490
Българка в класация с Обама, Далай Лама и Бил Гейтс
A
A
A

Една българка влезе в престижна класация, организирана от английското списание „Икономист"и световни корпорации. Бившата евродепутатка Мариела Баева е сред петдесетте световни личности, отстояващи човешките права и социалното включване, научи „Стандарт".

Мариела Баева е представена като бивш евродепутат и писател. Редом с нея в престижната класация, която се прави за първи път, влизат американският президент Барак Обама и неговата съпруга Мишел Обама , милярдерът Бил Гейтс, кандидатът за президент на САЩ Хилари Клинтън, будисткият лидер Далай Лама, английският престолонаследник принц Хенри, журналистката от Си Ен Ен Кристин Аманпур и други. Мариела Баева е единственият представител на източна Европа сред петдесетте топ личности.

„Разбира се, че съм и горда, и радостна от факта, че съм в тази класация. Радостта ми идва от изпълнения дълг към обществото, защото свободно живее този, който изпълнява дълга си към обществото", каза пред „Стандарт" Мариела Баева. В класацията е и пакистанското момиче Малала Юсуфзай, която миналата година бе удостоена с Нобелова награда за мир. Година по- рано Мариела Баева предложи Малала за наградата за свобода на мисълта „Сахаров", която момичето успя да вземе.

Именно затова Баева бе и сред поканените на церемонията по връчването на Нобеловата награда в Осло. Бившата българска еводепутатка направи свои предложения за актуализиране на всеобщата декларация за правата на човека от 1948 година. Тя е инициатор на европейския фонд за микрокредитиране и на международната кампания срещу зверствата на групировката „Боко Харам".

Предложенията за това кой да влезе в класацията за оценявани от независими експерти.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com